Το μεγάλο κόλπο με τις εξαγωγές φαρμάκων



Φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί και γιατροί έχουν στήσει ένα τεράστιο κύκλωμα επανεξαγωγών φαρμάκων....

Σκευάσματα που έπρεπε να έχουν διατεθεί σε Ελληνες ασθενείς, επανεξήχθησαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, και κυρίως τη Γερμανία και την Αγγλία, με τιμή υψηλότερη έως πολλαπλάσια της ελληνικής. Πάνω από 600 φαρμακεία διοχέτευαν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων σε πέντε αποθήκες, οι οποίες τα έστελναν -με συνοπτικές
διαδικασίες- στο εξωτερικό.

Η διαδικασία των «παράλληλων» εξαγωγών είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι νόμιμη, όμως, όταν πραγματοποιείται από φαρμακοποιούς, καθώς και όταν δεν υπάρχει μέριμνα να καλύπτεται προηγουμένως η ελληνική αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς θα παραδώσει άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα 13 παράνομες περιπτώσεις, σε πολλές από τις οποίες δεν εκδίδονταν τα νόμιμα παραστατικά και δεν επιστρέφονταν τα «κουπόνια» των φαρμάκων που εξάγονταν. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι μεγάλες ποσότητες ενός πανάκριβου σκευάσματος είχαν κλαπεί από νοσοκομείο και φαρμακείο του ΙΚΑ! Τα στοιχεία προέκυψαν από ελέγχους του ΣΔΟΕ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) το διάστημα 2010-2013. Οι υποθέσεις είναι οι εξής:

Στις 8 Φεβρουαρίου έγινε έλεγχος σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα, η οποία είναι θυγατρική βουλγάρικης εταιρείας, με κοινό ιδιοκτήτη Ελληνα γιατρό. Διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία. Προμηθευόταν τα φάρμακα από 202 φαρμακεία, ενώ 48 σκευάσματα ήταν μισοκατεστραμμένα και έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.

Ελεγχος του ΕΟΦ που έγινε τον Ιανουάριο έδειξε ότι φαρμακαποθήκη από το Περιστέρι προμηθευόταν φάρμακα από 240 φαρμακεία και έκανε επανεξαγωγές. Τον περασμένο μήνα ο ΕΟΦ αποκάλυψε ότι 29 φαρμακεία έκαναν αγοραπωλησίες φαρμάκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο του 2012 κατασχέθηκαν σε φαρμακείο 140 σκευάσματα από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας. Τον επόμενο μήνα σε φαρμακείο της Κορινθίας βρέθηκαν 440 σκευάσματα με επανακολλημένες ταινίες. Τα φάρμακα ήταν στο ψυγείο του φαρμακείου και σε κουτιά παπουτσιών σε γειτονικό υποδηματοπωλείο!

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη εξαγωγής ποσότητας φαρμάκων από φαρμακείο του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες δεν είχαν αποκτηθεί νόμιμα.
Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 ο εν λόγω φαρμακοποιός είχε εξαγάγει 930 τεμάχια ενός πανάκριβου οφθαλμολογικού φαρμάκου, αξίας 721.665,47 ευρώ, αν και είχε προμηθευτεί μόνο δύο τεμάχια.

Σε έλεγχο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ιατρείο καθηγητή οφθαλμολογίας και διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 39 κουτιά του παραπάνω φαρμάκου, από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.
Ο έλεγχος έδειξε ότι ποσότητα των ταινιών είχε κολληθεί σε συνταγές και είχαν επιβαρυνθεί τα Ταμεία, χωρίς να έχουν χορηγηθεί τα φάρμακα! Ο καθηγητής φέρεται να προμήθευε με το εν λόγω φάρμακο τον παραπάνω φαρμακοποιό, ο οποίος έκανε εξαγωγές...

Ποια σκευάσματα έχουν εξαφανίσει
Κατάλογος με ελλείψεις 75 σκευασμάτων από την ελληνική αγορά παραδόθηκε χθες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Αρκετά από αυτά είναι πολύ εμπορικά σκευάσματα και σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η έλλειψή τους οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα.
Στον κατάλογο αναφέρεται ότι υπάρχουν ελλείψεις τριών διαφορετικών τύπων: Μειωμένες ποσότητες στην αγορά. Καθόλου εμπόρευμα και μεγάλο πρόβλημα έλλειψης. Ελάχιστες ποσότητες.

Μεταξύ των σκευασμάτων που δεν διατίθενται καθόλου, περιλαμβάνονται τα anafranil, tegretol, trileptal, voltaren, trasicor, sirdalud, duofilm, malarone, wartec cream, epanutin caps, vibramycin και neurontin.

Νέο θεσμικό πλαίσιο
Με μειωμένες ποσότητες και τεράστιο πρόβλημα, διατίθενται τα foradil, pancoran, copalia, exelon, aerolin, boostix, cervarix, varilix, priorix, infarix, imigran, flixotide, havrix, wellbutrin, budecol, pulmicort, zoladex, crestor, emla, logimax, imdur, nexium, atrovent, spiriva, micardis, muscoril, viagra, destrusitol, geodon, lyrica, medrol, relpax, salofalk, novomix, mimpara και asacol.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τα 75 αυτά σκευάσματα από τα 12.000 που κυκλοφορούν στην αγορά βρίσκονται σε διαδικασία εξαγωγών και αυτός είναι ο κύριος λόγος για την περιορισμένη διαθεσιμότητά τους. Το θεσμικό πλαίσιο, είπε, θα αλλάξει. Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι τα ονόματα των φαρμακοποιών που εμπλέκονται στην υπόθεση θα επιδειχθούν στους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων όποτε του ζητηθούν. Οι παραβάτες, σημείωσε, δεν συμπαρασύρουν το κύρος ολόκληρου του κλάδου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα