Τροφικές δηλητηριάσεις, «εργαζόμενοι – κομήτες» και παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες

Οι περισσότεροι από 17 εκατομμύρια παραθεριστές από το εξωτερικό που αναμένονται στη χώρα μας, έρχονται με την ελπίδα να ζήσουν τις διακοπές των ονείρων τους. Για την πλειοψηφία αυτών, υπάρχει ο κίνδυνος να ζήσουν έναν μικρό - ή μεγαλύτερο – εφιάλτη.....

Η οικονομική κρίση έχει εγκατασταθεί στη χώρα, καθώς και σε όλες τις τουριστικές περιοχές και όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις – αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες σε ορισμένες περιπτώσεις - σχεδιάζουν να «τη βγάλουν» χωρίς να ξοδέψουν χρήματα για να προστατέψουν τους επισκέπτες.

Στη σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον πρωθυπουργό για τον
τουρισμό, ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει: «Ο τουρισμός είναι η εικόνα της χώρας και δεν είναι μόνο ευθύνη της Πολιτείας. Για να έχουμε και του χρόνου τόσους και ακόμα περισσότερους τουρίστες, θα πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και των ελληνικών προϊόντων, τις τιμές, την ασφάλεια των επισκεπτών και την καθαριότητα στις πόλεις και τις παραλίες».

Φαίνεται πως το καμπανάκι δεν ήχησε στα αυτιά εκείνων που χειρίζονται όχι μόνο τη διασκέδαση αλλά και τις τύχες των παραθεριστών.

Οι «ανειδίκευτοι εργάτες» του τουρισμού και οι... κίνδυνοι της φθήνιας

Από την τραγωδία της οικογένειας του 12χρονου που παραθέριζε στην Κρήτη, αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της στελέχωσης των τουριστικών επιχειρήσεων. Ανεξέλεγκτα προσλαμβάνονται για να εργαστούν, να μαγειρέψουν, να σερβίρουν, να ψυχαγωγήσουν μικρά παιδιά, άνθρωποι αμφιβόλου εμπειρίας, αξιοπιστίας και παρελθόντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ολλανδός ανιματέρ που μαχαίρωσε τον 12χρονο ήταν πρώην τουρίστας που «ξέμεινε» στην Κρήτη και κατά καιρούς έκανε περιστασιακές δουλειές για να επιβιώνει.

«Όταν εμείς ξεκινήσαμε ως εργαζόμενοι στον τουρισμό, πριν από όλα προσκομμίσαμε το ποινικό μας μητρώο», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύτζος.

«Για να έρθουν στη χώρα οι ορδές των τουριστών, έγιναν όλα πιο φθηνά και φυσικά οι εκπτώσεις στις τιμές σημαίνουν και εκπτώσεις στην ποιότητα», συνεχίζει και αποκαλύπτει:«Παρ'όλο που δεν υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένα στοιχεία, είναι γνωστό ότι τα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι συντριπτικά πολλά. Μπορεί ο ΦΠΑ να μην φαίνεται στην τιμή, φαίνεται όμως στην ποιότητα του φαγητού. Όπως επίσης και τα φθηνά πακέτα διακοπών, έχουν το κόστος της ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών»

Λουόμενοι χωρίς προστασία

Στις παραλίες και τις πισίνες της χώρας αναμένεται - και είναι ελπίδα όλων- να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
Οι λουόμενοι, όμως, όπως φαίνεται, θα μείνουν σε μεγάλο ποσοστό απροστάτευτοι:

«Ο νόμος επιβάλλει από 1η Ιουνίου να στελεχωθούν με ναυαγοσώστες οι πισίνες, οι πλαζ, οι πολυσύχναστες παραλίες. Ήδη όμως έχουν διαφανεί οι προθέσεις της πλειοψηφίας των δήμων να παρακάμψουν με νομικά τερτίπια την υποχρέωση αυτή», λέει στο newpost ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης.

Όπως αποκαλύπτει «ήδη κάποιοι δήμαρχοι, είτε παρακωλύουν τις διαδικασίες και επικαλούνται την εξάντληση των προθεσμιών, είτε αποχαρακτηρίζουν παραλίες από πολυσύχναστες- παρά την αντίδραση των τοπικών λιμενικών αρχών- προκειμένου να μην προσλάβουν ναυαγοσώστες».

Μεμονωμένα περιστατικά;

Μια μόνο φράση έχουν στο στόμα όλοι όσοι μιλούν για το δράμα της οικογένειας του 12χρονου: «Ήταν ένα μεμονωμένο περισταστικό».

Κι όμως: ένα τέτοιο «μεμονωμένο περιστατικό» συγκλονίζει τη χώρα σχεδόν κάθε δεύτερο καλοκαίρι.

Το «μεμονωμένο περιστατικό» του θανάτου δύο μικρών παιδιών το 2006 σε δωμάτιο στην Κέρκυρα, από κλιματισμό που δεν είχε συντηρηθεί ίσως να έχει ξεχαστεί.

Το «μεμονωμένο περιστατικό» της δολοφονίας του Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ από πορτιέρηδες νυχτερινού κέντρου στη Μύκονο το 2008, δεν είναι πια αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια του νησιού.

Το «μεμονωμένο περιστατικό» της δολοφονίας του 19χρονου Βρετανού στο Λαγανά Ζακύνθου από οδηγό ταξί, μετά από διαπληκτισμό για το λέηζερ με το οποίο «τον τύφλωνε», έγινε μόλις το καλοκαίρι του 2011.

Περιστατικά που αν δεν ανέδειξαν, θα έπρεπε τουλάχιστον να σημάνουν ως υποψία ότι στην τουριστική βιομηχανία, συχνά αποσχολούνται άνθρωποι χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και προϋπηρεσία.

Η Ομοσπονδία των Ξενοδόχων... αδιαφορεί

Ακόμη κι αν δεν φάει, δεν πιει, δεν κολυμπήσει, σίγουρα ο παραθεριστής θα κοιμηθεί. Υπό αυτήν την έννοια, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα είναι ο καθρέφτης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι ξενοδόχοι όμως, δείχνουν να αδιαφορούν για την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και ενδιαφέρονται μόνο για τις περικοπές σε προσωπικό και μισθούς.

Ένα μικρό παιδί χαροπαλεύει, η χώρα εκτίθεται διεθνώς, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων διαμηνύει, έπειτα από την επιμονή του newpost για απαντήσεις, ότι «μένουμε στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε και δεν θα γίνει καμία άλλη δήλωση».

Ένα δελτίο τύπου στο οποίο εξέφραζαν...τη λύπη και τη συμπάθειά τους στην οικογένεια του παιδιού και πρόσφεραν...δωρεάν κατάλυμα για όσον καιρό χρειαστεί.

Ντίνα Καραμάνου NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα