''ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ''...(σσ σκληρός τύπος...Μετά απο ολα αυτά εχει το θράσος να μιλάει...)

Την ανάγκη να αντιστραφεί το κλίμα ευρωσκεπτικισμού, τόνισε με μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος...

σε ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτή θα είναι και μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγες ημέρες.
Ο κ. Βενιζέλος αφού συνεχάρη την Εταιρία για το έργο
της σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση που να την ξαναφέρνει κοντά στις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
Όπως είπε ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συζήτηση για την ανάγκη διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, του κράτους δικαίου και της θεσμικής ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών, στοιχεία που όπως ανέφερε κλονίζονται συθέμελα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που αποφασίζουν και χώρες που εξωθούνται ή αναγκάζονται να αποδεχθούν αποφάσεις.
Επιπλέον αναφέρθηκε και στο ρόλο της τρόικας, που όπως είπε πρόκειται για δομές που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, δεν λογοδοτούσαν και δεν ελέγχονταν.
Αυτές οι πρακτικές, είπε, δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, θέτοντας σαφέστατα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανησυχητικό κλίμα και σημείωσε πως η ελληνική προεδρία επιθυμεί να συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των νέων μορφών ευρωσκεπτικισμού.
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας όπως τις παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος έχουν ως εξής:
Η πρώτη προτεραιότητα έχει να κάνει με πολιτικές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και συμβάλλουν στη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, με πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Δεύτερη προτεραιότητά της ελληνικής προεδρίας θα είναι η εμβάθυνση των θεσμών της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρωζώνης και η θωράκιση του κοινού μας νομίσματος.
Το μεγάλο στοίχημα του εξαμήνου είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης, είπε
Επίσης ως προτεραιότητα έθεσε και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.
Ακόμη έκανε λόγο και για μια οριζόντια προτεραιότητά, που διαπερνά όλες τις άλλες προτεραιότητες, και πρόκειται για την παρουσίασε μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, από την οποία εκπηγάζει πλήθος πρωτοβουλιών, όπως η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αλιεία, καθώς και η εφαρμογή στη Μεσόγειο των προβλέψεων της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών.
Τέλος αναφέρθηκε στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και στο μεγάλο ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε – ΝΑΤΟ, των ευρωατλαντικών σχέσεων και γενικότερα της διεθνοπολιτικής οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα