Προθεσμία μέχρι τις 15 Απριλίου για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Μπορεί να έχει δοθεί μέχρι και τις 15 Απριλίου περιθώριο στους οδηγούς να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, όμως το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς κάλυψε αποτελεί πονοκέφαλο και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης....

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης δόθηκαν την περασμένη χρονιά 9,3 εκατ. ευρώ για ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν ανασφάλιστα Ι.Χ και μοτοσυκλέτες.

Στα χρήματα αυτά προστίθενται εκείνα που χάνει το κράτος από τα ασφάλιστρα που δεν έχουν πληρωθεί, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες
κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχουν ήδη υποστεί μία μεγάλη απώλεια με το «κούρεμα» των ομολόγων.

Λήγουν τα περιθώρια

Από τις 15 Απριλίου ξεκινούν οι ενημερώσεις των οδηγών που έχουν αφήσει τα οχήματά τους ανασφάλιστα.
Σε αυτούς θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο για πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Θα πρέπει οι κάτοχοι των οχημάτων να αποπληρώσουν το πρόστιμο πριν ασφαλιστούν.

Αν δεν ανταποκριθούν, θα αποστέλλεται δεύτερο ειδοποιητήριο με προσαύξηση, μέσα σε 8 ημέρες. Το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ ενώ θα αφαιρούνται πινακίδες, άδεια και δίπλωμα.

Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.

Στο εξής η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώνει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο τα στοιχεία των οχημάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας με εκείνα που διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για οχήματα που έχουν ασφαλισμένα.

Η υποχρεωτική ασφάλιση

Η ελάχιστη ασφάλιση για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων, είναι υποχρεωτική από το νόμο. Με αυτήν καλύπτεται ο οδηγός αν προκαλέσει με το όχημά του κάποιο ατύχημα για το οποίο απαιτούνται αποζημιώσεις, είτε για υλικές ζημιές είτε για σωματικές βλάβες.

Με την αστική ευθύνη δικαίωμα αποζημίωσης έχουν και οι συνεπιβάτες του οδηγού που προκάλεσε το ατύχημα. Ο ίδιος καλύπτεται μόνο αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την πρόσθετη, προαιρετική πρόβλεψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού».

Η κάλυψη Αστικής Ευθύνης περιλαμβάνει και κάλυψη σε περίπτωση κλοπής του οχήματος. Το κόστος ξεκινά από τα 150 ευρώ περίπου το εξάμηνο.

Προαιρετικά ο οδηγός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως κάλυψη σε περίπτωση θραύσης κρυστάλλων, πυργκαγιάς, τρομοκρατικής ενέργειας, νομικής κάλυψης όπου χρειαστεί, φυσικών καταστροφών, ανάγκης οδικής βοήθειας και φυσικά, σε περίπτωση που άλλο ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ατύχημα.

Η μικτή ασφάλιση

Με τη συγκεκριμένη κάλυψη αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία ο οδηγός ακόμη κι όταν είναι εκείνος υπαίτιος για κάποιο ατύχημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον ασφαλισμένο και την ασφαλιστική εταιρεία έαν ποσό «απαλλαγής» της ασφαλιστικής εταιρείας από την κάλυψη της ζημιάς.

Για παράδειγμα αν η ζημιά ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η απαλλαγή τοποθετείται στα 400 ευρώ, θα καλυφθεί από την ασφαλιστή το ποσό των 600 ευρώ.NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα