Πρόταση βόμβα (σε σχέση με τα ισχύοντα) για μηδενικό κούρεμα στα ομόλογα, και μεγάλο κούρεμα στους τόκους, με επιμήκυνση χρέους 30 ετών

Των Νίκου Κωτσικόπουλου,
Γιάννη Βασιλακόπουλου

-Εξοικονόμηση τόκων 3 δις ευρώ ετησίως και μικρότερη επιβάρυνση με νέο δάνειο.

Μία νέα βελτιωμένη πρόταση, («βόμβα» με τα ισχύοντα δεδομένα), για το χρέος προωθούν τραπεζικά στελέχη, με στήριξη στελεχών και της ΕΚΤ.
Προβλέπει να μην γίνει ούτε ευρώ κούρεμα,
στην ονομαστική αξία των ομολόγων, αλλά απαιτεί πολύ μεγάλο «κούρεμα των επιτοκίων» ώστε να πέσουν σε μέσα επίπεδα στο 1,61% με ταυτόχρονη παράταση εξόφλησης (επιμήκυνση ωρίμανσης) των ομολόγων συν 30 χρόνια από την ημέρα που λήγουν (Τ+30).

Την πρόταση ρίχνουν, τώρα, τραπεζίτες, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ συμφέρουσα λύση για όλους:

Τόσο τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, όσο και το δημόσιο.

Η πρόταση είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτές που επεξεργάζονται τώρα δανειστές, τρόικα, δημόσιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι με κανένα τρόπο, δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο Έλληνας πολίτης.

Την παρουσιάζει και αναλύει αποκλειστικά το NewsTr@p, το οποίο έχει στην κατοχή του εμπιστευτικά έγγραφα με τα μαθηματικά μοντέλα για την παρούσα αξία και τις απομειώσεις σε διάφορα σενάρια για το ομολογιακό χρέος, τα οποία μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον μέσο αναγνώστη.

Η ουσία είναι, ότι με την πρόταση αυτή ανακύπτει σοβαρό όφελος εξοικονόμησης τόκων 2,7-3 δις ευρώ ετησίως, με την ετήσια επιβάρυνση, να πέφτει από τα 5,9-6,2 δις ευρώ στα 3,2 δις ευρώ...

Πάντως η προτεινόμενη λύση, δεν ασχολείται με το θέμα του Αγγλικού Δικαίου στα νέα ομόλογα το οποίο είναι το πλέον κομβικό.

Μένει ανοικτό; Παρακάμπτεται;

Το Αγγλικό Δίκαιο, είναι το πιο αρνητικό στοιχείο της επεξεργαζόμενης συμφωνίας για το ομολογιακό χρέος και είναι σημαντικό ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ.

Θετικό είναι ότι η πρόταση προβλέπει, μείωση δανείου- χρέους κατά 60 δις ευρώ από 130 δις ευρώ συνολικά στο νέο δεύτερο δανειακό πακέτο της τρόικας που μας δίνεται με το στανιό, για να κάνουμε «ντε και καλά» το κούρεμα, που θα είναι στο Αγγλικό Δίκαιο.

Δηλαδή, για να καταλάβει εδώ ο αναγνώστης τι συμβαίνει:

Το δημόσιο έχει ήδη υποχρεωθεί και συμφωνήσει με την τρόικα, να πάρει μετά τα πρώτα 110 δις ευρώ (έχει δανεισθεί μέχρι τώρα 73 δις ευρώ) και νέο δάνειο 130 δις ευρώ. Όλα αυτά θα είναι σε Αγγλικό Δίκαιο και με εγγυήσεις της ελληνικής περιουσίας όπως το πρώτο δάνειο των 110 δις ευρώ με την κατάπτυστη, Αντισυνταγματική, επονείδιστη, επαχθή και απεχθή, πρώτη δανειακή σύμβαση.

Με το νέο δάνειο σχεδιάζεται να αλλάξουν ομόλογα αξίας 206 δις ευρώ σε Ελληνικό Δίκαιο που θα μπορούσαν να διαγραφούν εν ανάγκη ακόμα και 90% σε ομόλογα Αγγλικού Δικαίου, με εγγυήσεις.

Η νέα πρόταση δεν αναφέρει σε ποιο Δίκαιο θα είναι τα νέα ομόλογα.

Ωστόσο, επιτρέπει μικρότερη επιβάρυνση στο νέο δάνειο του δημοσίου πάντα στο Αγγλικό Δίκαιο. Η πρόταση απαιτεί επιβάρυνση «μόλις» 70 δις ευρώ αντί για 130 δις ευρώ που προβλέπει το κοστούμι που μας ράβουν... Από την άλλη δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα