Η μεγάλη ευκαιρία του Σαμαρά

ο Α. Σαμαράς στο τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ

Του Κώστα Ροδινού

Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι «τα προβλήματα  είναι ευκαρίες, ντυμένες με τα ρούχα της δουλειάς»!  Η χθεσινή μαζική υποβάθμιση της Ευρωζώνης από την Standard & Poor’s, δεν είναι ο  Αρμαγεδδώνας.  Μια προειδοποίηση είναι. Ο Αρμαγεδδώνας θα ακολουθήσει, αν η Ευρώπη συνεχίσει να  προσποιείται πως  η αιτία της κρίσης ήταν  η …μικρή, …άσωτη και …διεφθαρμένη Ελλάδα! Την οποία, αν τιμωρούσαν παραδειγματικά για τις ασωτίες της, αν

της επέβαλαν  ένα βίαιο πρόγραμμα λιτότητας, θα την επανέφεραν στον..ορθό δρόμο. Διά της τιμωρίας και της λιτότητας. Παράλληλα, θα έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα και προς άλλους …μελλοντικούς ασώτους να συμμορφωθούν για να μην πάθουν ό,τι και η Ελλάδα. Η ΕΕ, καθοδηγούμενη από την κ. Μέρκελ, έχασε το δάσος και χτύπησε με πάταγο πάνω στο δέντρο που κοιτούσε. Ιδού τα αποτελέσματα.

Τα προγράμματα  λιτότητας επιδείνωσαν την κρίση

Θα θυμάσθε τη …αφελή ιδέα  του Καραγκιόζη, που λόγω ανέχειας, προσπάθησε να μάθει το γαϊδαράκο του να μην….τρώει. Μόνο που ο φουκαράς, όταν συνήθισε…ψόφησε. Η Γερμανία με την προτεσταντική ηθικολογία της, θεώρησε ότι μπορούσε να λύσει τα προβλήματα επιβάλλοντας κατ’ αρχήν στην Ελλάδα μια βίαιη πολιτική λιτότητας, που συρρίκνωνε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Η πολιτική αυτή απέτυχε παταγωδώς, επιδείνωσε την κρίση και έμειναν να την υπερασπίζονται κάτι αμετανόητοι γραφειοκράτες για να δικαιολογήσουν τις δουλειές τους.   Και κάτι ξεροκέφαλοι πολιτικοί που δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν το εκλογικό τους ακροατήριο, επειδή τους είχαν πείσει ότι μέχρι τώρα έκαναν  το ορθό, ενώ στην πραγματικότητα διέπρατταν  τον ένα λάθος, μετά το άλλο.  Για αυτό και φτάσαμε εδώ. Γιατί  στυγνοί τεχνοκράτες πρότειναν λύσεις, αγνοώντας τους ανθρώπους. Πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, τα μνημόνια πρέπει να πεταχτούν κατ΄ ευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων.  Με τι θα αντικατασταθούν θα το δούμε παρακάτω.

Ακριβό μου τραπεζικό σύστημα

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να επαναξεταστεί σχετικά άμεσα είναι το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Η Ευρώπη εδώ και τρία χρόνια …σώζει τις τράπεζες,  χωρίς αποτέλεσμα. Οι τραπεζίτες μπορεί να μην παίζουν  το σύστημα 3-6-3 (δανείζομαι με 3%, δανείζω με 6%,  στις 3 πάω για γκόλφ), αλλά δίνουν μάχες οπισθοφυλακής  για τα κεκτημένα τους. Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη στις 22-12-2011. Η ΕΚΤ, μοίρασε 489 δις ευρώ ζεστό χρήμα, με επιτόκιο 1%,  σε 523 τράπεζες, υποτίθεται για να το …ρίξουν στην αγορά. Ξέρετε τι έκαναν;  Με τα 296 δις  αντικατέστησαν βραχυπρόθεσμα δάνεια που είχαν με υψηλότερα επιτόκια και τα 193 δις τα…επέστρεψαν στην ΕΚΤ ως καταθέσεις! Στην αγορά ..μηδέν! Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί κάτι ανάλογο με την  Glass-Steagall Act  του  1933, που ίσχυε στις ΗΠΑ μέχρι το 1999 που  την κατάργησε ο Μπιλ Κλίντον. Τα είδαμε τα αποτελέσματα το 2008!

Σπάταλό μου κράτος

Στην Ευρώπη πρέπει να επανασχεδιάσουμε το κράτος. Από την αρχή. Τα σύγχρονα ευρωπαϊ

Keywords
Τυχαία Θέματα