Ποιοι και γιατί θέλουν την τρόικα να μην ξαναπατά στην Ελλάδα μέχρι τις ευρωεκλογές



Δεν έγιναν ξαφνικά όλοι αντιμνημονιακοί, αλλά θέλουν να δείξουν ότι η πολιτική που ασκήθηκε λειτουργεί, ενώ η Ελλάδα απαλλάσσεται από τα δεσμά της τρόικα, άσχετα με το αν η χώρα μας έχει μπει σε αυξημένη επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της! Έχουν πάρει φυσικά τα μηνύματα για τις διπλές εκλογές... του Μαίου και επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος
πριν τον ..γκρεμό!
Πληθαίνουν οι φωνές που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες μιλούν για αλλαγή του τρόπου ελέγχου της τρόικα στην Αθήνα το 2014. Η φημολογία αναφέρει ότι η τριμερής επιτροπή θα ασκεί έλεγχο από ..μακρυά, προϊδεάζοντας εδώ και καιρό την κυβέρνηση με την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (τηλεδιασκέψεις, απαντήσεις μέσω e-mail) κάτι το οποίο γινόταν και στο παρελθόν, αλλά έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Η εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, που έχουν να κάνουν με το κενό του 2014, αλλά και της διετίας 2015- 16. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα φέρει και ένα νομοσχέδιο – σκούπα προκειμένου να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για να εκταμιευθούν οι δόσεις που εκκρεμούν.
Η «αποχώρηση» της τρόικα από την Αθήνα δεν έχει να κάνει με ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές, αλλά με το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί να μην εμφανιστούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην πράξη θα είναι τετράμηνη λόγω των εκλογών.
Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας θέλει την τρόικα να μην προκαλεί με τις συνεχείς παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου μέχρι τις «διπλές» εκλογές του Μαίου, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να δείξουν ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις για επιμέρους κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ούτως ή άλλως, με τον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017 θα δεσμεύονται όλοι οι επόμενοι προϋπολογισμοί του κράτους σε επίπεδο αποκλίσεων, στόχων και δεσμεύσεων.
Στην αποχώρηση της τρόικα φαίνεται να συμφωνούν Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να δείξουν ότι το πρόγραμμα που ακολούθησαν (παρά τα λάθη που παραδέχονται πλέον όλα τα μέλη) έχει διέξοδο και μάλιστα επιτυχή, γεγονός που έρχεται μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο.
Αναρτήθηκε από τον/την economikos
Keywords
Τυχαία Θέματα