Οι προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα του Σαμαρά

Λίγο καιρό πριν το κοντέρ που μετρά το χρόνο λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης, γράψει τον αριθμό ένα, ο Αντώνης Σαμαράς μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα και με την ολοκλήρωση της ...
τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, θέλησε με δύο συμβολικές δημόσιες τοποθετήσεις του, να σηματοδοτήσει το κλείσιμο ενός σημαντικού κύκλου προσπαθειών και το πέρασμα σε μια νέα περίοδο.

Τόσο στο προχθεσινό
τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, όσο και στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του από δω και πέρα με τη χαρακτηριστική φράση «αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα», κάνοντας λόγο μάλιστα και για «νέο μίγμα» με «μέτρα ανακούφισης που εξισορροπούν τις περικοπές».

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ότι πρέπει να γίνονται μικρά, προσεκτικά βήματα κάθε φορά, με δεδομένο το ανασφαλές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ως βασική προτεραιότητα πάντως για το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν κάποιες μικρές ελαφρύνσεις στο επόμενο διάστημα, αλλά και κάποια περαιτέρω περικοπή του δημοσίου χρέους.

Υπό το πλαίσιο αυτό στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Ιούνιο, ώστε να ισχύσει για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, θέμα που μέχρι τώρα δεν συζητούσε καν η τρόικα, αλλά και η σκέψη να τεθεί το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από το φθινόπωρο. Πιο μακροπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός νέου φορολογικούς συστήματος, θα επιχειρηθεί να υπάρξει ενιαίος συντελεστής 15% για όλες τις επιχειρήσεις και περεταίρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν όμως ότι οι δυσκολίες παραμένουν και αρκεί η παραμικρή αστοχία για να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα, ειδικά σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και ανεργίας, για 6η συνεχή χρονιά. Μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει και τη ζωή αυτού του κυβερνητικού σχήματος, είναι και η παροχή ρευστότητας στην αγορά που έχει στερεύσει από ρευστό από το 2010, όταν το κράτος έκανε στην ουσία, στάση πληρωμών και οι τράπεζες σταμάτησαν να λειτουργούν.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο, είναι πλήρης κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τις αρχές Μαΐου και αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες μέχρι τον Ιούνιο.

Παράλληλα στις προτεραιότητες είναι και η απομάκρυνση των 15.000 «ακατάλληλων» - επίορκων και κοπανατζήδων υπαλλήλων από το δημόσιο και η αντικατάστασή τους με πρόσληψη νέων μέσω ΑΣΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014.

Πάνος Ρασσιάς-newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα