Οι «κόκκινες γραμμές» μετατράπηκαν σε... κόκκινο συναγερμό

Οι «κόκκινες γραμμές» μετατράπηκαν αίφνης σε «κόκκινο συναγερμό» για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία, για πρώτη φορά από τη συγκρότησή της δείχνει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης.....

Η νέα αναβολή, για σήμερα το απόγευμα, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα αποτελεί ισχυρή
απόδειξη της αμηχανίας που έχει καταλάβει το κυβερνητικό επιτελείο μετά το σπάσιμο του deal για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, κατοπιν πιεστικής απαίτησης της τρόικας, παρά τις διαψεύσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Πέραν των οικονομικών συνεπειών, οι οποίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως ακόμη, είναι σαφές ότι ο όλος χειρισμός έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία, ενώ... βοούσε η οικουμένη για τα ανυπέρβλητα εμπόδια - κυρίως λόγω καθυστερήσεων εκ μέρους της Αθήνας - στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης, μέχρι την τελευταία στιγμή εξέπεμπε σχεδόν βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της εμπλοκής του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

«Αν δεν είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε κάτι δεν πάει καλά στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Αν πάλει το είχαν καταλάβει και άφησαν τον πρωθυπουργό να εκτεθεί, τότε εγκληματούν» σχολίαζε χθες έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μεταδώσει την εντύπωση στην ελληνική κοινωνία ότι αδυνατεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς της τρόικας.

Ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη είναι και τα σχόλια που κάνουν βουλευτές για την διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης τρόικας για την κινητικότητα στο δημόσιο.

«Αν μετά από όλα αυτά προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία ότι δώσαμε αγώνα και πετύχαμε για κάθε μία αποχώρηση επίορκου ή ανεπαρκούς υπαλλήλου να προσλαμβάνεται άλλος ένας μέσω ΑΣΕΠ, τότε έχουμε χάσει την επαφή μας με το δημόσιο αίσθημα» λένε.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν απολύτως επιβεβλημένο να επιδείξει, έστω και τώρα, η κυβέρνηση αποφασιστικότητα και να μην αποδεχθεί άμεσα ή έμμεσα νέα βάρη για τους πολίτες, διοτι σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτιμούν, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Ορισμένοι εκ των βουλευτών, μάλιστα, κρίνουν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αποφυγή νέων μέτρων δεν επαρκεί και ότι θα πρέπει, πάση θυσία, η κυβέρνηση να διεκδικήσει και να πετύχει κάποιες ανακουφιστικές πρόνοιες.

Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την Πέμπτη ώστε ο Γ. Στουρνάρας να πάει στο άτυπο Γιούρογκρουπ και να πάρει το πράσινο φως για τη δόση των 8,8 δις ευρώ. Διότι, πέραν των άλλων, ως γνωστόν, το Μάιο λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Ουδείς ωστόσο είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι κυβερνητικές προσδοκίες θα επαληθευτούν...

Νίκος Τριαντάφυλλος-νewpost
Keywords
Τυχαία Θέματα