Μήνυμα Σόιμπλε για δάνειο και ευρώ (σ.σ έρχονται κι άλλα μέτρα...τα φύλαγαν για μετά τις εκλογές. Γιατί δεν διαψεύδει ο Σαμαράς;)



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FOCUS

Διπλό μήνυμα έστειλε χθες στην Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε, μία μόλις εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, ξαφνιάζοντας την Αθήνα καθώς όχι μόνο άνοιξε εκ νέου το θέμα χορήγησης τρίτου «πακέτου» στήριξης με δάνειο μικρότερο πάντως των 10 δισ. ευρώ... για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών αλλά και απηύθυνε συστάσεις να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Οι Ελληνες θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο περιοδικό Focus προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει τονίζοντας πως «το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ έχει απαντηθεί αμετάκλητα» και διευκρινίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».

Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε προκάλεσαν έκπληξη, γιατί αφενός στις πρόσφατες εκθέσεις της τρόικας δεν έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και αφετέρου επειδή είναι αρκετά νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015-2016.

«Κατανόηση»
Ειδικότερα ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο δρόμος που διανύουν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι δύσκολος, και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται «κατανόηση».

Εσπευσε όμως να προσθέσει πως «οι Ελληνες θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν στο ευρώ».

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και πάλι να λάβει περιορισμένη βοήθεια από τους εταίρους της. «Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο.

Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ύψος του ποσού αυτής της βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι «αυτό θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση» και συμπλήρωσε πως «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα- άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».

Το κενό
Θα πρέπει να τονιστεί πως το ενδεχόμενο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015-2016 με νέο δάνειο υποστηρίζει και το ΔΝΤ, θέση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιέχεται στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ προσδιορίζει το κενό αυτό πέριξ των 13 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κατά τη διάρκεια της έκτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ταυτόχρονα με τις διαβουλεύσεις για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Τέλος να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νόθα στηρίγματα για να αποφύγει τις κάλπες και τη λαϊκή ετυμηγορία, οι δηλώσεις Σόιμπλε και η έκθεση του ΔΝΤ προσγειώνουν στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα