Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.



Μέσα στην εβδομάδα οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το πλήρες κείμενο της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες...
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Θέμα ελάχιστων ημερών είναι, σύμφωνα με το Εθνος, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, καθώς οι κ.
Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αντιληφθεί ότι η καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος της παραγωγής πολιτικής και «κρατά» πίσω τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.

Ετσι, πάρα τον αρχικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού οι όποιες αλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, η προαναγγελία από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων επιβάλλουν την επιτάχυνση των σχετικών πρωτοβουλιών.

Αργά χθες το απόγευμα, πληροφορίες και από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι οι οριστικές αποφάσεις των δυο ηγετών θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Ολα αυτή την ώρα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τρεις σημαντικές θέσεις, του υπουργού Οικονομικών, του διοικητή της ΤτΕ και του επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Αμέσως μόλις βρεθούν τα πρόσωπα για τα συγκεκριμένα πόστα, οι υπόλοιπες θέσεις της κυβέρνησης -εύκολα ή δύσκολα- θα «ξεκλειδώσουν», τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ.

Στ. Παπασταύρου. «Φλερτάρει» με το υπ. Οικονομικών

Για τον Γ. Στουρνάρα, το όνομα του οποίου ακούστηκε κάποια στιγμή και για τις τρεις αυτές θέσεις, φαίνεται ότι τελικά προκρίνεται η αρχική επιλογή του κ. Σαμαρά για μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Οπως ανέφερε στο δημοσίευμά του χθες το «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συμφωνήσει για την κίνηση αυτή, κατά τη συνάντηση που είχαν την περίοδο του Πάσχα, όταν για πρώτη φορά ετέθη το θέμα της αλλαγής «φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις ευρωεκλογές, παράλληλα με τις αλλαγές στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπό μετακίνηση φέρονται οι υπουργοί Χατζηδάκης και Βρούτσης που συναποτελούν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Εφόσον ο κ. Στουρνάρας «μετακομίσει» στην ΤτΕ, τότε τη θέση του θα πάρει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν τον τίτλο του υπουργού θα έχει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να σηματοδοτήσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τη «στροφή» της κυβέρνησης στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, και αν ο κ. Παπασταύρου θα είναι αναπληρωτής υπουργός ή εάν θα επιλεγεί η «ευθεία οδός» με τον κ. Παπασταύρου να ορίζεται διάδοχος του κ. Στουρνάρα.

Σημαντικές πιθανότητες για την ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ο Kυριάκος Μητσοτάκης, αν μετακινηθεί, και ο Μάκης Βορίδης

Επίσης, υπό μετακίνηση φέρονται οι υπουργοί κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης, που συναποτελούν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Για το υπ. Εργασίας ακούγονται ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως είναι οι κ. Κουτρουμάνης και Κεγκέρογλου, ενώ για το Ανάπτυξης σημαντικές πιθανότητες έχουν οι Κυρ. Μητσοτάκης (εφόσον μετακινηθεί από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Μ. Βορίδης.

Οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Μιχελάκης θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά αναμένεται να αναλάβουν άλλα χαρτοφυλάκια

Επίσης, στο νέο σχήμα θέση θα έχει ο Ανδρ. Λοβέρδος, που ακούγεται είτε για το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του κ. Τσαυτάρη είτε για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης στην κορυφή του υπουργείου Υγείας, με τον κ. Γεωργιάδη να μετακινείται πιθανώς σε άλλο υπουργείο, του υπ. Δημόσιας Τάξης και του υπ. Εσωτερικών. Οι κ. Δένδιας και Μιχελάκης θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα αναλάβουν άλλα χαρτοφυλάκια.

Στο νέο σχήμα θέση θα έχει ο Ανδρ. Λοβέρδος είτε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Οι πληροφορίες ότι θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν οι Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Κουμουτσάκος, που ηγήθηκαν της εκλογικής μάχης της ΝΔ στην Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, δεν επιβεβαιώνονται, ενώ ο Στ. Καλαφάτης, υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε ήδη ότι θα παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο.

Σαρωτικές τέλος θα είναι οι αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών, καθώς τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος θα θελήσουν να δοκιμάσουν νέα πρόσωπα.

Γιάννης Σαραντάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα