Η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες της Μέρκελ από το 2002.



Ο Ομπάμα είχε ενημερωθεί

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική NSA όχι μόνον υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλές της Μέρκελ, αλλά είχε ενημερώσει επ' αυτού και τον πρόεδρο Ομπάμα. Μετά τις διαψεύσεις από αμερικανικής πλευράς, το Βερολίνο αποφεύγει επισήμως να σχολιάσει το θέμα, αλλά τα γερμανικά μέσα
ενημέρωσης το συντηρούν, φέρνοντας στο φώς πληροφορίες και νέα στοιχεία από πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ενώ η NSA έχει ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα δεν γνώριζε τίποτε για την "υποτιθέμενη" παρακολούθηση, η κυριακάτικη Bild γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερωθεί από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία είχε αρχίσει πιθανότατα το 2002.

Επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια "επιχείρηση παρακολούθησης" των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Ανγκελα Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Το περιοδικό Spiegel έγραψε την Κυριακή ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ ήταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούντο από το 2002 και ότι βρισκόταν ακόμα στον κατάλογο αυτόν τον Ιούνιο, λίγες εβδομάδες πριν από από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Μέρκελ πως δεν γνώριζε για την παρακολούθηση. Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι εάν γνώριζε για την υποκλοπή, θα τη σταματούσε αμέσως.

Η Γερμανία θα στείλει την προσεχή εβδομάδα στις ΗΠΑ αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της, για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα