Κρίσιμο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου καθορίζει το μέλλον της κυβέρνησης

Για «κρίσιμο δίμηνο Μαΐου –Ιουνίου», το οποίο ενδεχομένως θα σφραγίσει ολόκληρη τη νέα χρονιά και σίγουρα τον δρόμο για μετά τις γερμανικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, μιλούν στην κυβέρνηση.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους δυο μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των δυο εβδομάδων για να κλείσει και ο Απρίλιος, θα αποσαφηνιστούν σημαντικές πολιτικές
παράμετροι και θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που θα οδηγήσει τη χώρα για την επόμενη περίοδο.

Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

Ο πρώτος αφορά την οικονομία. Μετά την προ ημερών συμφωνία με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει εναγωνίως να αρχίσει να εμφανίζεται και ανάκαμψη, ενώ τα μηνύματα από το ΔΝΤ με βάσει τις εκτιμήσεις του, κάνουν τον Αντώνη Σαμαρά να είναι αισιόδοξος.

Οι προοπτικές είναι προς το παρόν αντιφατικές. Υπάρχουν οι πολλές παθογένειες του συστήματος και η προβληματική κατάσταση στην οικονομία που λειτουργούν ασφαλώς ως παράγοντες μη σταθερότητας και αυτοπεποίθησης.

Η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται ακόμα και δεν έχει συνέλθει. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αναγκαστικά επιστρατεύσει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τους υπολογισμούς του.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί (αν και επιφυλάσσεται να το προεξοφλήσει...) ότι η οικονομική συγκυρία του 2013 ίσως αποδειχθεί τελικά καλύτερη από αυτήν που έχει λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση. Και ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε ασφαλώς σαφέστερη εικόνα για το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.

Το μέγεθος «διεθνής οικονομία» θεωρείται κρίσιμο από το οικονομικό επιτελείο διότι μια βελτίωση του κλίματος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προωθήσει σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προγραμματίζει.

Την ίδια στιγμή ένα «καλό οικονομικό 2013» θα της δώσει μεγαλύτερα περιθώρια για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι προεκλογικός προϋπολογισμός.

Ο δεύτερος λόγος αφορά μια σειρά από μεγάλα θέματα των οποίων η επίλυση καθυστερεί ή χρονίζει, με κυριότερο το ασφαλιστικό που θα το βρει η κυβέρνηση μπροστά της πολύ σύντομα, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας που στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση.

Ο τρίτος λόγος είναι καθαρά πολιτικός, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο θα φανεί αν η κυβερνητική πλειοψηφία των τριών κομμάτων εισέλθει σε μια πορεία ανάκαμψης ή θα βυθιστεί στο τέλμα της απραξίας και της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συζητήσει το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα και στόχος είναι να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφωθεί μια διαφορετική κοινωνική συμμαχία.

Αγωνία για τις τράπεζες

Το μεγάλο ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό είναι το επόμενο δίμηνο να καταγράψει θετικές ειδήσεις. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στα τέλη Ιουνίου να κάνει ταμείο και να συζητήσει τις όποιες ζημιές, η έκταση των οποίων ακόμα θεωρείται «απροσδιόριστη».

Και αυτό, διότι π.χ. ουδείς μπορεί ακόμη να προεξοφλήσει τις «παράπλευρες ζημιές» που θα αφήσει το διαζύγιο στη συγχώνευση της Eurobank και της Εθνικής και τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η στάση της κυβέρνησης είναι συγκρατημένη και επιφυλακτική. Ορισμένοι, ας πούμε, θεωρούν ότι όπως προκύπτει τώρα η συμφωνία των δυο τραπεζών δεν είχε προετοιμαστεί καλά ούτε είχε υπάρξει επαρκής προεργασία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εκτεθειμένη η κυβέρνηση σε κάτι για το οποίο δεν έφταιξε.

Ένας δεύτερος κύκλος επικρίσεων αναφέρεται σε «περιττή εμπλοκή» της κυβέρνησης σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο (όπως όλα τα σχέδια) θα μπορούσε να επιτύχει ή να αποτύχει.

Μπορεί να μη χρησιμοποιούν (ακόμη) τη λέξη «επιπολαιότητα» αλλά είναι βέβαιο ότι τη σκέφτονται. Πόσο μάλλον που ορισμένοι συνάδελφοι του Γιάννη Στουρνάρα δεν θα αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία προκειμένου να «γρατσουνίσουν» έναν υπουργό ο οποίος επεδείκνυε ταχεία εξέλιξη και έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

Ιωάννης Μαρτέλλος -newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα