Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει



Οι προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και απόψεις προσωπικοτήτων του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου από ολόκληρη την Ευρώπη, φιλοξενήθηκαν στο διήμερο Συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Αθήνα με θέμα «Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει».

Εν όψει της ελληνικής Προεδρίας, το προ-Προεδρικό Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και την Trans European
Policy Studies Association (TEPSA), με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμούς απήυθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά φιλόδοξους και ζωτικά αναγκαίους τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, την απασχόληση και τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου εκφώνησε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρία Δαμανάκη, η οποία αναφέρθηκε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι πρέπει να επιλεγεί η λύση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά «Χρειάζεται και αλληλεγγύη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσε και η συνεδρία με θέμα «Η Ε.Ε. σε αναζήτηση ενεργειακής ασφάλειας», κατά την οποία ο Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστος Ροζάκης (φωτο), αναφέρθηκε στη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση της νομικής βάσης για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ακολούθησε η εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Κλιματικής αλλαγής και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε με αρκετή λεπτομέρεια για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα για τη διαμόρφωση του ενεργειακού διαδρόμου της ανατολικής Μεσογείου.

Οι εκπρόσωποι της TEPSA κατέδειξαν την αναγκαιότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την εξασφάλιση πρόσθετης δημοσιονομικής ικανότητας, της ανάπτυξης της απασχόλησης- και δη της νεανικής-, ενώ χαρακτήρισαν απαραίτητη τη χάραξη στρατηγικών για τους θαλάσσιους πόρους και την προστασία των οικολογικών ισορροπιών.

Τη συμπερασματολογία του Συνεδρίου διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΜΕ, Νίκος Φραγκάκης, συνοψίζοντας την ουσία των διεργασιών στη φράση: «Συμφωνούμε, όσοι είμαστε σ’ αυτή την αίθουσα, πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει».
Keywords
Τυχαία Θέματα