Δελτίο Τύπου για την αλλαγή χρήσης της οικίας Λέλας Καραγιάννη



Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2014 οι κάτοικοι της 6ης δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και οι κάτοικοι της πλατείας Αμερικής ενημερωθήκαμε από το διαδύκτιο ότι ανακοινώθηκε στον απολογισμό των έργων του Δημάρχου κ. Γ. Καμίνη η
ξαφνική αλλαγή στην βούληση χρήσης της διατηρητέας οικίας της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, επί της οδού Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου, από έναν πολιτιστικό μουσειακό χώρο, σε δημοτικά (κοινωνικά ιατρεία) της 6ης δημοτικής κοινότητας.

Απόλυτη η ανάγκη για την στέγαση των δημοτικών ιατρείων
που δεν λειτουργούν εδώ και τόσα χρόνια, αλλά η αντίθεσή μας είναι στην εξ' ορισμού σκληρή χρήση των εξωτερικών ιατρείων, στο τελευταία ανακαινισμένο με υπέροχες χειροποίητες λεπτομέρειες στους τοίχους και στα πατώματα κτίριο, ενώ υπάρχουν άλλοι χώροι που μπορούν να τα στεγάσουν, μάλιστα ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ (μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα λάβει χώρα η αποπεράτωση των επισκευαζόμενων Δημοτικών Ιατρείων στην οδό Χανίων;;;) όπως αναφέρει η πρόεδρος της 6ης κοινότητας Χριστίνας Βασιλείου που πρότεινε αυτή την αλλαγή χρήσης του διατηρητέου αυτού κτιρίου.

Παραθέτουμε την επιστολή φορέων της 6ης κοινότητας στον κ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο και ζητούμε την άμεση παρέμβασή του.

Αθήνα 13 Μαρτίου 2014

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ για να ανασταλεί παράνομη πράξη του Δημάρχου Αθηναίων και της Προέδρου της 6ης δημοτικής κοινότητας, πράξη που αφορά την δημοτική κοινότητα και την ποιότητα ζωής της που κατ’ εξακολούθηση και συστηματικά ο Δήμαρχος υποβαθμίζει.

Ειδικότερα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με «πολιτική βούληση» του ιδίου του Δημάρχου, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος της 6ης δημοτικής κοινότητας κα Χ. Βασιλείου,χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Α., αποφάσισε την «προσωρινή» στέγαση δημοτικού-κοινωνικού ιατρείου της 6ης Κοινότητας στην ανακαινισμένηεκλεκτικιστική διώροφη οικία της Αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, παρά τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις χώρων με λιγότερο συμβολισμό και με μικρότερο κίνδυνο καταστροφής.

Να λάβετε υπόψιν σας ότι τα ιατρεία (οδός Χανίων) δεν λειτουργούν τουλάχιστον δυο χρόνια, έχει εγκριθεί ποσόν 469 χιλ. ευρώ για την ανακαίνισή τους, και κατά λεγόμενα της προέδρου τα ιατρεία θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο 2014, ενώ θα λειτουργήσουν σύντομα κοντινά δημοτικά ιατρεία (στην 5η δημ. κοινότητα).

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί τέτοια βιασύνη μετά από 2 χρόνια αναμονή και εφόσον θα είναι σύντομα έτοιμα τα ιατρεία;

Το δεύτερο ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν επελέγη άλλο κτίριο, δεδομένου ότι ο Δήμος έχει στην κυριότητά του ακίνητα τα οποία νοικιάζει;

Κατόπιν τούτου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας κοινοποιήσουμε την διαμαρτυρία μας προς την 6η δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων σχετικά με μια άσκοπη (αφού υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί χώροι), βίαια παρέμβαση στο ιστορικό παρελθόν όλης της κοινότητας/περιοχής, θέλοντας να σας υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο στην οδό Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου, έλαβαν μέρος κατά τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής οι περισσότερες ζυμώσεις των αντιστασιακών ομάδων κατά του Ναζιστικού Εισβολέα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το κτίριο αυτό χαρακτηρισμένο ως διατηρητέα οικία της εθνικής αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ακόμη ως κληροδότημα προστατεύεται άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ανακαινίσθηκε δε, με μουσειακές προδιαγραφές με ταπετσαρία στους τοίχους του φιλοτεχνημένη δια χειρός για να αποτελέσει ένα κόσμημα λεπτής μεταχείρισης, σανεξαιρετικό δείγμα της εκλεκτικιστικής περιόδου.

Μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ (;) μετατροπή της χρήσης του, και δη ως εξωτερικά-κοινωνικά ιατρεία θα έκανε το κόστος επαναφοράς του, μετά από τη βίαιη μεταχείριση-καταστροφή του, στην τωρινή μορφή του, δυσβάστακτο.

Επιπλέον, με βάση τον Νόμο 3028/2002 μια τέτοια χρήση απαιτεί την άδεια του Υπ.Πολιτισμού.

Γι’ αυτό ζητούμε την ΑΜΕΣΗ παρέμβασή σας ώστε αυτό το μνημείο πολιτισμού να μείνει ανέπαφο και να λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο ανακαινίστηκε.

Σας επισυνάπτουμε:

1) Έγγραφο έργων που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη της προέδρου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, με το οποίο πληροφορηθήκαμε την εγκατάσταση των δημοτικών ιατρείων στο ισόγειο της οικίας της Λέλας Καραγιάννη (απολογισμός Προέδρου 6ης δ.κ.).

2) Πρακτικά γενικής συνέλευσης της μόλις επί τρίμηνο λειτουργούσας Κίνησης Δημοτών Κυψέλης με πρωτοβουλία της οποίας κινήθηκε η διαδικασία εγκατάστασης των ιατρείων (από διαδίκτυο).

3) Κείμενο Στέλιου Χαμόδρακα μέλους της Κίνησης Δημοτών Κυψέλης (από διαδίκτυο).

4) Κατάθεση διαμαρτυρίας Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Πλατείας Αμερικής (η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί).

5) Αίτημα και Πρόταση της Επιτροπής μας για την αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου ως ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

6) Γνωμοδότηση της 26-6-2013 κατά πλειοψηφία υπέρ της αξιοποίησης του κτιρίου της Λέλας Καραγιάννη ως πολυχώρου δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες (στο ισόγειο ασθενείς και στον πρώτο όροφο παιδιά!!!, σύμφωνα με τον απολογισμό έργων της κας Χριστίνας Βασιλείου) ενώ έχουμε ήδη 2-3 χώρους πολιτισμού.

7) τον Νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς με σημειωμένα τα υπ’ αριθμ. άρθρα:
Άρθρο 4
Άρθρο 6
Άρθρο 10
Άρθρο 11
Άρθρο 46 παράγραφος 1
Άρθρο 51
Άρθρο 56 παράγραφος 1
Άρθρο 67
Άρθρο 68

Παρακαλούμε για τις σχετικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ»
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

http://agonespoliton.blogspot.gr/2014/03/blog-post_14.html
Keywords
Τυχαία Θέματα