ΆΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΎΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ...

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή και τη δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2014. Δριμεία κριτική, κυρίως στη φορολογική πολιτική, άσκησαν και κυβερνητικοί βουλευτές ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα. Η Αντιπολίτευση αμφισβητεί εκ
βάθρων τις προβλέψεις και τις παραδοχές του προσχεδίου. Κοινό τόπος για όλους τους βουλευτές η απαίτηση από την κυβέρνηση για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όχι
νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές, αξίωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, αμφισβητήθηκε έντονα ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί βιώσιμης ανάσχεσης της ύφεσης με την ακολουθούμενη πολιτική.

Πρώτη ομιλήτρια στη σημερινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως η υπερφορολόγηση που ασκείται επί τετραετία πλέον, «εξοντώνει τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα».

Σχολιάζοντας δε την έκθεση του ΔΝΤ, παρατήρησε πως «κανείς δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα με το έτσι θέλω, γιατί κανείς από τους Έλληνες βουλευτές που έχουν αποδείξει ότι αναλαμβάνουν το βάρος και την ευθύνη δύσκολων αποφάσεων, δεν θα τα ψηφίσει».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου (ΝΔ), ο οποίος παρατήρησε πως «οι φόροι είναι όντως υψηλοί και αντικίνητρο για την ανάπτυξη».

«Ακόμα κι αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το 2014, η κοινωνία -κι εμείς εδώ- δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί νέα μέτρα οριζόντιων περικοπών», τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και συμπλήρωσε:

«Αντί να σκιαμαχούμε εάν υπάρχει ή όχι χρηματοδοτικό κενό, καλύτερα ας δώσουμε μέσα απ' τη Βουλή το μήνυμα ότι άλλα μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά».

Απαντώντας, αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε την υπερφορολόγηση που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία -διευκρίνισε ωστόσο πως το προβλεπόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των 4 δισ. το 2014 βασίζεται κυρίως στην υπέρβαση της ύφεσης.

«Απ' το 2007, η Ελλάδα έχει χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της», ανέφερε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και προσέθεσε: «Η ύφεσή μας είναι τεράστια, το χρέος τεράστιο, ο λαός υποφέρει και βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας και η διαπραγματευτική τακτική πρέπει ν' αλλάξει (...) Πρέπει να ζητήσουμε μετάθεση ενός μέρους του χρέους, επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων».
Keywords
Τυχαία Θέματα