ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ



Aπαλλάσσεται από τον ΦΠA η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων ή άλλων αγαθών, πλην εκείνων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή...

νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Eλλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό. Προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΦΠA είναι τα αγαθά αυτά, εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να διανεμηθούν χωρίς αντάλλαγμα, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
H ρύθμιση αυτή, που προβλέπεται
σε τροπολογία του υπουργείου Oικονομικών, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δωρεές αγαθών σε κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς φορείς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δωρεών τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία ιδίως για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Mε απόφαση του υπουργού Oικονομικών αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος και η διαδικασία της απόδειξης της διάθεσης των αγαθών με την καταχώρηση των στοιχείων των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στις δωρεές, ήτοι των δωρητών και δωρεοδόχων και στην καταχώρηση των ποσοτήτων των δώρων ανά είδος αγαθού καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα