H ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ...

...ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ...
Με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να φτάνουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και τους επικεφαλής να καταφθάνουν στο τέλος εκείνης της εβδομάδας, το Μαξίμου ...

ξεδιπλώνει σταδιακά το συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης με στόχο την εξάντληση της τετραετίας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέκκλιση από όσα έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί και παράλληλα η χώρα πρέπει να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο δεν έμεινε εδώ. Για πρώτη ίσως φορά περιέγραψε τις προθέσεις του για μια σταδιακή, όπως ο ίδιος λέει, «αποσυμπίεση» της κοινωνίας, αρχής γενομένης από τους πιο αδύναμους οικονομικά. Έτσι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πάει στους χαμηλοσυνταξιούχους εντός των προθέσεων του Πρωθυπουργού είναι να προαναγγείλει σειρά δράσεων για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, αλλά και πρωτοβουλίες για τη σταδιακή μείωση για παράδειγμα των φόρων στο πετρέλαιο, των τιμολογίων της ΔΕΗ, των τελών κυκλοφορίας κ.ά., φυσικά πάντα με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι η χώρα, απαλλαγμένη από την παρουσία του ΔΝΤ, μπορεί εντός του 2014 να ξαναβγεί σταδιακά στις αγορές. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα είναι άστοχο να μιλήσει κανείς και για το τέλος των μνημονίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μαξίμου «χτενίζει» στην κυριολεξία την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Κι αυτό διότι από τη μία θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι δεν θα πάνε χαμένες οι σκληρές θυσίες, από την άλλη όμως δεν θέλει επ’ ουδενί να στείλει λάθος μήνυμα και να υπάρξει χαλάρωση της προσπάθειας.
Στον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ. είναι και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Εαάγγελου Βενιζέλου. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο να ζητά αλλαγές στον εκλογικό νόμο και συγκεκριμένα να προτείνει στον πρωθυπουργό, με το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε, το bonus των 50 εδρών να μοιράζεται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους.
Μπορεί κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνει την πρόθεση της ηγεσίας του κινήματος για στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά και για μετά τις εκλογές, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά της Ν.Δ.. Σε κάθε περίπτωση οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα το απόγευμα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία. Είναι όμως βέβαιο ότι η ατζέντα της συζήτησης θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως την προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα