Aπό Οκτώβριο οι αποφάσεις για το χρέος



Επαναλαμβάνοντας την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα «θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής», το χθεσινό Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο... λήψης μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης. Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας,
εκτιμώντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των τεστ αντοχής των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (φωτ. ΑΠΕ)To Eurogroup-στην ανακοίνωσή του-έκανε λόγο για θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και προοπτικές ανάπτυξης που αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο σημειώνει την ανάγκη πλήρους εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων" και να εισέλθει η ελληνική οικονομία σε νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force, ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη του Eurogroup, εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα 11 δις που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι - σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο υπουργός τόνισε ότι βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί και στο μέλλον το πρόγραμμα για την Ελλάδα και επισήμανε ότι σε επόμενη συνεδρίαση και υπό το φως της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, θα συζητηθεί το θέμα των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα