«Ζωντανός» επίδεσμος από βλαστικά κύταρρα θεραπεύει τα τραύματα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα νέο επιστημονικό κατόρθωμα δίνει ελπίδα στους γιατρούς, πως θα καταφέρει στο μέλλον μια επανάσταση στη θεραπεία των γνωστών τραυματισμών από τους οποίους υποφέρουν συνήθως οι αθλητές.

Ένας επίδεσμος από βλαστοκύτταρα που τοποθετείται σε τραύματα στο γόνατο, δοκιμάσθηκε σε πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 45 ετών, που είχαν ρήξη μηνίσκου.

Η πλειοψηφία των αθλητών επιλέγει την επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί ο μηνίσκος, ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα αρκετά χρόνια μετά.

Ο επίδεσμος που ονομάζεται «Cell Bandage»,

αναπτύχθηκε από την εταιρία-τεχνοβλαστό Azellon του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και βοηθά την ανάπτυξη νέων κυττάρων στην τραυματισμένη περιοχή, ώστε η ρήξη να αποκατασταθεί μόνη της.

Τα βλαστοκύτταρα που έχει ο «ζωντανός» επίδεσμος, έχουν παρθεί από τον μυελό των οστών του ασθενούς. Μετά από τη σχετική καλλιέργεια τους για περίπου 15 ημέρες, ενσωματώνονται στη μεμβράνη του επιδέσμου και είναι έτοιμα να αποκαταστήσουν το τραύμα στον «διαλυμένο» ιστό του γονάτου.

Οι κλινικές δοκιμές είχαν πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, καθώς και οι πέντε ασθενείς είχαν υγιή μηνίσκο δώδεκα μήνες μετά την τοποθέτηση επιδέσμου. Δυο χρόνια μετά, οι τρεις εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο υπέστησαν νέα ρήξη κι έπρεπε να προχωρήσουν στην επέμβαση. Η ιατρική κοινότητα πάντως, βλέπει πολύ θετικά την εξέλιξη αυτή και στόχο έχει τώρα να μειώσει το κόστος αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του επιδέσμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Stem Cells Translational Medicine» από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής ‘Ασλεϊ Μπλομ.

Το άρθρο «Ζωντανός» επίδεσμος από βλαστικά κύταρρα θεραπεύει τα τραύματα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα