Ύστατη προσπάθεια Χαρδούβελη για συμφωνία με τους τεχνοκράτες της τρόικα

Την στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να στρέφεται προς την πολιτική διαπραγμάτευση λόγω των επίμονων απαιτήσεων της τρόικα σε θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπαναχωρήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάνει την ύστατη προσπάθεια απεμπλοκής από το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται ότι οδηγούνται οι επαφές για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

και την συνέχιση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρδούβελης απέστειλε την Κυριακή στην τρόικα ένα πακέτο διευκρινίσεων επί των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και επιχειρημάτων για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού για το 2015, συνοδευόμενο από εναλλακτικά μέτρα, ικανά, όπως κρίνεται, να περιορίσουν τις αμφισβητήσεις δανειστών και εταίρων για τις επιδόσεις της δημοσιονομικής διαχείρισης την επόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να μετριάσει και γιατί όχι να εξαφανίσει, εάν αυτό είναι δυνατόν, τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ το 2015 και να δημιουργήσει συνθήκες οριστικοποίησης της αξιολόγησης για φέτος. Και το επιχειρεί αποκλείοντας επεμβάσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα παρέλαβε το πακέτο διευκρινίσεων και μέτρων του κ. Χαρδούβελη και αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα. Για τον υπουργό Οικονομικών έχει εξαιρετική σημασία να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα. Δεν θέλει ο κ. Χαρδούβελης άλλη μια εστία όξυνσης των πολιτικών συνθηκών στο ήδη βεβαρημένο από τις αντιπαραθέσεις κομματικό περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη να γίνει έγκαιρα η οριστικοποίηση της αξιολόγησης καθώς από αυτήν εξαρτάται η καταβολή 3,8 δισ.ευρώ φέτος και άλλων 14 δισ. ευρώ το 2015 και 2016 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση τα ταμιακά αποθέματα του ελληνικού κράτους φτάνουν μέχρι το Φεβρουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα