Υποθέσεις για τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροσκάφος της AigyptAir

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δεν αποκλείουν το σενάριο της τρομοκρατίας Γάλλοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι μιλώντας για το αεροσκάφος της EgyptAir που χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο.

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως καμία υπόθεση δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλειστεί, ενώ νωρίτερα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα τους αεροσκάφους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ερωτηθείς
o Aιγύπτιος πρωθυπουργός Sherif Ismail εάν η εξαφάνιση του αεροσκάφους μπορεί να έχει σχέση με την τρομοκρατία και ανέφερε και εκείνος πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο.

«Οι έρευνες συνεχίζονται αυτήν την ώρα στην περιοχή που εκτιμάται ότι χάθηκε η επικοινωνία με το αεροσκάφος» ανέφερε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα ούτε να επιβεβαιώσουμε τίποτα σε αυτήν τη φάση. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να μάθουμε την αιτία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αιγύπτιου προέδρου, ο Αλ-Σίσι θα πραγματοποιήσει συμβούλιο ασφαλείας την Πέμπτη το πρωί.

Το γραφείο της EgyptAir στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Γάλλος εμπειρογνώμων: Μάλλον είχαμε βίαιο συμβάν

Γάλλος εμπειρογνώμων που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, υποστήριξε πως είναι σχεδόν βέβαιο πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Όπως υποστήριξε ο Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική Mirror, ο κ. Τροαντέκ θεωρείται ένας από τους αξιόπιστους ερευνητές ατυχημάτων στον χώρο της αεροπλοΐας. Όπως μάλιστα σημείωσε, το γεγονός πως δεν υπήρχε από την πλευρά του πιλότου ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης δείχνει ότι πιθανότητα «είχαμε ένα βίαιο γεγονός».

«Ένα τεχνικό πρόβλημα, μια φωτιά ή μια βλάβη στον κινητήρα δεν προκαλεί άμεσα ατύχημα και το πλήρωμα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αντιδράσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πλήρωμα δεν ανέφερε τίποτα, κανείς τους δεν αντέδρασε, οπότε μιλάμε πιθανότατα για ένα βίαιο συμβάν και μπορούμε σίγουρα να σκεφτούμε πως πρόκειται για επίθεση», κατέληξε.

Αεροσκάφος της EgyptAir

Το χρονικό της τραγωδίας

Συνετρίβη αεροσκάφος της Egypt Air στη Μεσόγειο σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αιγύπτιους αξιωματούχους από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Σύμφωνα με πηγή από την ελληνική πολιτική αεροπορία, που επικαλείται το AFP, το αιγυπτιακό αεροσκάφος συνετρίβα ανοιχτά της Καρπάθου στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

Το ραντάρ της Καρπάθου, ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα ραντάρ αμερικανικής τεχνολογίας, εντόπισε το αεροσκάφος να πέφτει απότομα από τα 37.000 πόδια στα 9.000 πόδια σαν κάτι να το τράβηξε προς τα κάτω.

Το αεροσκάφος με 66 επιβαίνοντες που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στον Αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Η πτήση MS804 είχε ξεκινήσει από το Παρίσι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 άτομα, μεταξύ αυτών δεκαμελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολστις 11:09 το βράδυ τοπική ώρα την Τετάρτη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ύστερα από 3 ώρες και 40 λεπτά. Τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών.

Το αιγυπτιακό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η ακτοφυλακή της χώρας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κάιρο. Η Ελλάδα επίσης συμμετέχει στην έρευνα, που διεξάγεται περίπου 280 χλμ βόρεια των αιγυπτιακών ακτών στη Μεσόγειο, με δύο αεροσκάφη και μια φρεγάτα. Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα και πλοία για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας.

Διεθνές αεροδρόμιο Καίρου

Ανταλλαγή συλληπητηρίων Γαλλίας-Αιγύπτου

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την «πτώση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της πτήσης EgyptAir MS804 στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της πτήσης EgyptAir MS804 στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Τι λένε οι ελεγκτές της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας αεροπορίας ανέφερε πως το αιγυπτιακό αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα Radar δύο λεπτά μετά την έξοδό του από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέφεραν ότι μίλησαν με τον πιλότο του αεροσκάφους όσο βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και εκείνος δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη προβλημάτων.

Tην ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στο ΓΕΕΘΑ καθώς υπήρξε μαρτυρία καπετάνιου που λέει ότι είδε φλόγα στον αέρα 130 μίλια νότια της Καρπάθου.

Το σήμα κινδύνου

Σύμφωνα με δήλωση της αεροπορικής εταιρίας, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 4.26 τοπική ώρα, σχεδόν δύο ώρες μετά την εξαφάνιση του από τα ραντάρ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το σήμα κινδύνου προήλθε πιθανότατα από το αυτόματο σύστημα εντοπισμού του αεροσκάφους.

Ο αιγυπτιακός στρατός πάντως διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο σήμα. Κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη από το αεροσκάφος της Egyptair ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός στον λογαριασμό του στο Facebook. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο αεροσκάφος. Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς αντιφατικών ανακοινώσεων για την εκπομπή ή μη σήματος κινδύνου από το πλήρωμα της πτήσης MS804 ή αυτόματου σήματος SOS από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε διαβεβαιώσει ότι δεν εξεπέμφθη κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», διαβεβαίωνε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.

Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ

«Απλώς εξαφανίστηκε»

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενες τον Ehab Mohy el-Deen, τον επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας της Αιγύπτου, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις αιγυπτιακές ότι έχασαν επαφή με το αεροσκάφος. «Το αεροσκάφος δεν έστειλε σήμα κινδύνου ούτε έχασε ύψος. Απλώς εξαφανίστηκε» είπε el-Deen.

To Sky News αναφέρει πως τα αιγυπτιακά μέσα μεταδίδουν πως αξιωματούχοι της αιγυπτιακής υπηρεσίας αεροπορίας και αξιωματούχοι της Egypt Air πιστεύουν πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της πτήσης EgyptAir MS804 στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της πτήσης EgyptAir MS804 στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της πτήσης EgyptAir MS804 στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Οι επιβαίνοντες

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, οι περισσότεροι επιβάτες του αεροσκάφους είναι Αιγύπτιοι. Ειδικότερα, στο αεροσκάφος επέβαιναν30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βέλγος, 1 Πορτογάλος, 1 Βρετανός, δύο Ιρακινοί, 1 Καναδός, 1 υπήκοος του Κουβέιτ, 1 υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, 1 υπήκοος του Τσαντ.

«Τρέχουν» στο ΓΕΕΘΑ

Όπως αναφέρει το militaire.gr, συναγερμός σήμανε και στο ΓΕΕΘΑκαθώς υπήρξε μαρτυρία καπετάνιου που λέει ότι είδε φλόγα στον αέρα 130 μίλια νότια της Καρπάθου. Το γεγονός κινητοποίησε τον στρατιωτικό μηχανισμό της χώρας και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας διάσωσης.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ:

Σας γνωρίζεται ότι στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που ευρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 από Παρίσι στο Κάιρο, από πλευράς ελληνικών ΕΔ έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

-Στην περιοχή επιχειρούν ήδη 1 αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης 1 C-130 βορείως Κρήτης κινείται προς την περιοχή συμβάντος.

-Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ευρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος

-Έχει μετασταθμεύσει 1 Ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη 1 (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Η πορεία του Airbus

Το αεροσκάφος χάθηκε ενώ είχε εισέλθει περίπου 10 μίλια στο FIR Καίρου.

Η επαφή με την πτήση χάθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου) ενώ το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια . Η EgyptAir ανακοίνωσε ότι το σήμα του χάθηκε δέκα μίλια αφότου μπήκε στον Αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Αρχικά, ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από την Ελλάδα

Ο πιλότος και το αεροσκάφος

Ο πιλότος του Airbus 320 ήταν έμπειρος με πάνω από 6 χιλιάδες ώρες πτήσης, 2.000 από αυτές να έχουν γίνει σε αεροσκάφος Airbus A320. Οσο για τον συγκυβερνήτη είχε 2.766 ώρες πτήσης. Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέντ Αμντέλ είπε στο CNN ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στον πύργο ελέγχου για τυχόν πρόβλημα. Το αεροσκάφος δεν μετέφερε εμπορεύματα ούτε επικίνδυνα αντικείμενα.

Αυτή ήταν η πέμπτη πτήση που είχε κάνει το Airbus 320 χθες.

Μεταξύ των 10 μελών του πληρώματος είναι 3 άτομα προσωπικό ασφαλείας, 2 πιλότοι και 5 αεροσυνοδοί.

Το άρθρο Υποθέσεις για τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροσκάφος της AigyptAir εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, new york times, egypt air, το νησι, new york, sky news, εν πλω, europe, οφείλεται, mirror, egypt, air, afp, αιγυπτος, εταιρεία, χλμ, ελλαδα, γαλλια, συλλυπητήρια, reuters, γεεθα, στρατος, facebook, σημαίνει, sos, york, times, sky, news, κρητη, super, puma, airbus, μμε, cnn, τελη κυκλοφοριας, www.facebook.com, καιρος, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, το θεμα, γεεθα, θαλασσα, θεμα, μμε, νησι, πλαισιο, υψος, φλογα, ωρα, afp, cnn, egypt, news, reuters, times, αεροδρομιο, αρθρο, απωλεια, ατυχημα, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, ενημερωση, εν πλω, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ιδια, ειδοποιηση, υπηρεσια, υποθεση, μηκος, μηκος κυματος, ναυτικο, ξημερωματα, οφείλεται, παρισι, πεμπτη, πηγη, πιλοτος, πλοια, πολεμικη αεροπορια, πρωι, πτηση, ρανταρ, σεναριο, σιγουρα, σισι, συλλυπητήρια, στιγμα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπουργειο εξωτερικων, υπηκοος, φωκας, χαθηκε, χλμ, ωρες, air, airbus, super, sky, egypt air, ελληνικα, europe, υπουργειο, mirror, νεκροι, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, ποδια, σημαίνει, σημα, sky news, sos, york
Τυχαία Θέματα