Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο- Καθησυχάζει η Περιφέρεια Αττικής για τη δημόσια υγεία

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία επισημαίνεται πως «η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο».

«Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των γειτονικών Δήμων, ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ’ όλα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρά τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος,

έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάσβεσής της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι προχώρησε σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», πραγματοποίησε μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι µε φορητό αναλυτή έγιναν στιγμιαίες ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων µε διάμετρο 2,5 µm στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400µ.

Όπως αναφέρεται σε μία πρώτη ενημέρωση, στα σημεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων κατά πολύ μεγαλύτερες από τιμές που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιµή 25 µg/m3 /24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιµή 25 µg/m3 /έτος).

Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών µε μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιµών αιωρούµενων σωµατιδίων προερχόµενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς, τονίζει η Περιφέρεια και συμπληρώνει ότι οι συγκεντρώσεις σε σηµεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεµο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιµές αναφοράς.

Τα αποτελέσµατα των δειγµατοληψιών θα αναλυθούν από το αρµόδιο επιστηµονικό προσωπικό, προκειµένου µαζί µε τα αποτελέσµατα των µετρήσεων που προαναφέρθηκαν να υπάρξει υπεύθυνη και έγκυρη ενηµέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα