Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν σε εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης

Αποφεύχθηκε η ρήξη στην τριμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική

λύση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ σήμερα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν: «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Πρόταση για 9μηνη παράταση

Την ίδια στιγμή, ένα σχέδιο για επέκταση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ φαίνεται πως πρότεινε η Αθήνα.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, προβλέπει την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα