Υπναράδες και ξενύχτηδες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από καρδιολογικά προβλήματα

Οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες το βράδυ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα, ενώ ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη και στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.
Συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 3.000

ασθενείς άνω των 45 ετών συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου τους με την κατάσταση της υγείας τους, έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν πολύ λίγο είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα.
Όσοι, αντίθετα, κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες τη νύχτα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και 1,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν στεφανιαία νόσο.
Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου ισχύει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, κ.ά. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά είναι λιγότερο σαφείς και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γιατροί, ιδίως οι καρδιολόγοι, πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ιδίως όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

πηγή: philenews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα