Ξυπόλητοι πρίγκιπες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Ευτυχίας Παπούλια

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεξιά ή αριστερά, εθνικιστικά ή κομμουνιστικά, έχουν ακριβώς την ίδια κοινή πεποίθηση. Πως μπορούν δηλαδή, να κατασκευάζουν τους πολίτες μιας κοινωνίας σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις, για ένα δήθεν καλύτερο κόσμο όπως τον αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των καθεστώτων αυτών.

Όταν άκουσα κάποιες από τις ενέργειες που πρότεινε ο Υπουργός, με σκοπό την αναβάθμιση του χώρου της Παιδείας, έφυγε αυθόρμητα από τα χείλη μου ένα παγωμένο γέλιο- συνηθισμένη αντίδραση στις δράσεις των κυβερνώντων

τους τελευταίους μήνες. Το συμβόλαιο τιμής, που χαρακτηρίστηκε πολύ έξυπνα «προαιρετικά υποχρεωτικό«, θυμίζει όρκο και οι γονείς καλούνται να το υπογράψουν, γράφωντας έτσι μια καινούρια σελίδα στην ιστορία των σχολείων, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης. Γιατί στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί περίτρανα, πως προσέχουμε πού βάζουμε την υπογραφή μας ή το οτιδήποτε, διαφορετικά θα υποστούμε τις συνέπειες – το κράτος μας πάντοτε έδειχνε τα σκληρά του δόντια στα «κακά παιδιά» της κοινωνίας.

Ακούγοντας προσεκτικά τις δηλώσεις του κ.Φίλη, αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν η προτροπή στους γονείς των παιδιών να σταματήσουν οι προσφωνήσεις «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο» στα παιδιά τους, διότι μια τέτοια συμπεριφορά δημιουργεί ανισότητες, κάνοντας τις πριγκίπισσες και τα βασιλόπουλα του σχολείου να έχουν ένα αίσθημα ανωτερότητας, δείχνοντας μια υποτίμηση στα υπόλοιπα παιδιά, που είναι της ίδιας «καταγωγής», σε έναν κόσμο που όλοι οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους πιο όμορφα από τα υπόλοιπα και τα χαρακτηρίζουν πάνω σε τρυφερές στιγμές με λέξεις βγαλμένες από παραμύθια.

Μέσα στο ίδιο το συμβόλαιο , που αργότερα θα υπογράψουν και τα ίδια τα παιδιά, διάβασα πως μέσα σε όλα τα άλλα που αφορούν στο σεβασμό του σχολείου, πρέπει να μάθουν τα παιδιά να φέρονται με τρόπο «ιπποτικό«, στους συμμαθητές τους. Σε αυτό το σημείο, άρχισα να προβληματίζομαι.

Ο κ.Φίλης είναι νέος στην ηλικία και είναι φυσικό, όπως κι εμείς οι ακόμα νεότεροι, να μη γνωρίζει τη μαγεία των παραμυθιών με βασιλοπούλες και πριγκιπόπουλα που ερέθιζαν δημιουργικά και καλλιεργούσαν τη φαντασία των παιδιών μιας άλλης εποχής. Είναι σίγουρο, πως τα σημερινά παιδιά ακόμη κι αν τα αποκαλούν οι γονείς με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δε σημαίνει μιας και ποτέ δεν είδαν πρίγκιπες, ποτέ δεν άκουσαν παραμύθια. Εκτός από αυτά της 1ης φοράς αριστεράς.

Όταν όμως τα προτρέπει ο κ. Φίλης να φέρονται ιπποτικά, ας τους εξηγήσει ότι τους ιππότες τους έχρηζε ο βασιλιάς , οι οποίοι προηγουμένως έπρεπε να γονατίσουν μπροστά στον ίδιο που σίγουρα είχε κάποια κόρη πριγίπισσα ή κάποιον πρίγκιπα γιο. Άρα, αυτές οι έννοιες είναι αλληλένδετες. Ας τους εξηγήσει και την ουσία της ιπποτικής συμπεριφοράς. Αν είναι ανάμεσα στα άλλα οι σημερινοί ιππότες να σταματήσουν να προφέρουν εκατό φορές τη μέρα τη λεξη με τα τρία άλφα, αν είναι να υποκλίνονται μπροστά σε μία κοπέλα προσφέροντας της ένα λουλούδι, τότε μάλιστα…

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά σήμερα εκτός από αυτές τις τιμητικές προσφωνήσεις, δέχονται από τους γονείς και πιο σκληρές κουβέντες ή συγκρίσεις με τον καλύτερο μαθητή στην τάξη, κάτι που σε συνδυασμό με τα τόσα εξωτερικά ερεθίσματα, δε μπορεί να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσφωνήσεις επιδρούν στη συμπεριφορά του παιδιού. “Ενα τέτοιο επιχείρημα είναι πέρα για πέρα αβάσιμο, γιατί ακόμα και ο χαρακτηρισμός «προοδευτικό» παιδί, ή «έξυπνο» θα ενισχύει με τη δική τους «λογική» το ρατσισμό στο χώρο του σχολείου!

Μετά το κουμάντο στην τσέπη μας, στην ιστορία μας, στα σχολεία, ήρθαν να κάνουν κουμάντο και στον τρόπο που θα φερόμαστε στα παιδιά μας. Παιδιά , που μόνο για πρίγκιπες και πριγίπισσες πρέπει να τους λες, μήπως και δουν τον κόσμο πιο ρομαντικά και καταφέρουν έτσι που τα κάνατε, να επιβιώσουν.

Το άρθρο Ξυπόλητοι πρίγκιπες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα