Ξεκινά πιλοτικά η τοποθέτηση «βραχιολιού» σε κρατούμενους

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, φορώντας πιλοτικό «βραχιολάκι» με μικροτσίπ σε 200 κρατούμενους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σήμερα (07/02) σε δημόσια διαβούλευση, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Το πρόγραμμα, σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο,

εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα