Ξεκάθαρο μήνυμα του Εurogroup: Ψηφίστε τα προληπτικά μέτρα

Το κρίσιμο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ ολοκληρώθηκε ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη τύπου όπου μας ανακοινώθηκαν τα κακά μαντάτα. Οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν τη γραμμή της Κριστίν Λαγκάρντ και του ΔΝΤ για την ψήφιση πακέτου, προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018.

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα, που θα ληφθούν μόνο εάν είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί ο στόχος

του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018» διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Άμστερνταμ.

Το έκτακτο πακέτο μέτρων – συνέχισε – πρέπει «να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ και του έκτακτου, ύψους 2% του ΑΕΠ, τότε ενδεχομένως θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε ασφαλιστικό, φορολογία, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε σήμερα να «εργαστεί εποικοδομητικά» για τη δημιουργία ενός πακέτου προληπτικών μέτρων.

«Μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ονομαστικό «κούρεμα». «Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος» εξήγησε σχετικά.

Λαγκάρντ: Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ειναι αξιόπιστα

Το «παρών» στη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup έδωσε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατέστησε σαφές ότι «τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, προκειμένου να βοηθήσουν αυτόματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Η επικεφαλής του Ταμείου ζήτησε μάλιστα, την εκ των προτέρων νομοθέτηση αυτών των μέτρων.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, «εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή». Άλλωστε, σημείωσε ότι κατά το παρελθόν, η Εurostat έχει αναθεωρήσει αρκετές φορές τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών – μελών.

Σχετικά με το χρέος, υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ παραμένει πάγια και ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση, όχι με ονομαστικό κούρεμα αλλά με έμμεσο τρόπο – δηλαδή επιμήκυνση του χρόνους αποπληρωμής και περίοδος χάριτος.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά σε μία «ισορροπημένη και θετική συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, διαμήνυσε ότι θα εργαστούμε για μια αξιόπιστη, δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία, ώστε να καθησυχάσουμε τους δανειστές και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές.

Πρόβλημα ρευστότητας

Εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ χαιρέτισε την πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο την όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, προκρίνοντας ως λύση την παράταση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ονομαστική μείωση του χρέους θα πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση, ενώ προειδοποίησε ότι σταδιακά ανακύπτει εκ νέου πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το έκτακτο πακέτο μέτρων, ξεκαθάρισε ότι συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο λειτουργεί ως «ασφαλιστική δικλείδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα