Κλίνατε επί… Κέντρου

Τις ιδεολογικο-πολιτικές και καταστατικές του παρεμβάσεις, ώστε η Νέα Δημοκρατία να μεταμορφωθεί εκ νέου σε έναν ελκυστικό πολιτικό οργανισμό θα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan

Expo, δίπλα στο αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος».

Τα πολιτικά κείμενα του Συνεδρίου, οι προωθούμενες καταστατικές αλλαγές αλλά και η ομιλία του προέδρου εξυπηρετούν και διευκολύνουν κυρίως τον μείζονα στόχο: την αδιαμφισβήτητη κεντρώα στροφή της ΝΔ. Λέξη κλειδί, ο πραγματισμός. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το όραμά του για τη δική του ΝΔ που, όπως θα επισημάνει χαρακτηριστικά, πρέπει να δίνει άμεσα ρεαλιστικές λύσεις στα πολλά και επείγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, μακριά από ιδεοληψίες και διχαστικές πρακτικές.

Ο πρόεδρος του κόμματος θα απευθύνει γενικό προσκλητήριο προς τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να συμπαραταχθούν μαζί του, ώστε οι μείζονες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «να συντελεστούν μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι φράσεις-κλειδιά

«Ισες ευκαιρίες για όλους», θα είναι ακόμη μία φράση – κλειδί στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να υπερτονίσει τα μετριοπαθή ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κόμματός του και θα αναπτύξει εκτενώς το πολιτικό του σχέδιο για την παραγωγή πλούτου στη χώρα, με τρόπο τέτοιο, ώστε να «ακουμπά» ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που έχουν υποβληθεί σε άδικες και αιματηρότατες θυσίες στα χρόνια των Μνημονίων.

«Ανοικτό κόμμα»: ακόμη μία σημαντική παράμετρος της ομιλίας Μητσοτάκη. «Από το κόμμα φεουδαρχών στο ανοικτό κόμμα πρέπει να διανύσουμε μεγάλη απόσταση» επισημαίνουν μέλη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ και προσθέτουν ότι οι έως και ρηξικέλευθες καταστατικές αλλαγές, που δεν προσιδιάζουν στα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα του δυτικού κόσμου, έχουν ως στόχο να καταστήσουν τη λεωφόρο Συγγρού τον ιδανικό υποδοχέα ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Η ΝΔ θα μετατραπεί με σταθερά βήματα σε ένα πολυ-πολιτικό προϊόν, καλύπτοντας τον ευρύ χώρο από την λαϊκή δεξιά έως τις προοδευτικές δυνάμεις του φιλελεύθερου Κέντρου και τις παρυφές της σύγχρονης Κεντροαριστεράς», αποκαλύπτει βαθύς γνώστης των εσωτερικών διεργασιών στο κόμμα και των ιδεολογικών στοχεύσεων του κ. Μητσοτάκη.

Ανησυχία για «παράσταση διαμαρτυρίας»

Την ίδια ώρα, δεν εκλείπουν οι εσωτερικές αναταράξεις, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων… κακοφωνιών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Μολονότι η επικρατούσα αντίληψη επιμένει πως οι συσχετισμοί, που θα αποτυπωθούν κατά την ψηφοφορία για τη νέα Πολιτική Επιτροπή, θα αποτυπώνουν την επικυριαρχία της ευρύτερης προεδρικής συμμαχίας, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για «παράσταση διαμαρτυρίας» από μέλη της πρώην πλέον ΟΝΝΕΔ και της ομάδας Παπαμιμίκου, που παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών στον απόηχο του φιάσκου.

Επιπλέον, ακόμη ένας πονοκέφαλος προκλήθηκε από τις πληροφορίες, που φέρουν την λεγόμενη «ομάδα Χάμιλτον» να μην υπερψηφίζει τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχουν καταστεί πολιτική σημαία της νέας ηγεσίας.

Οι 150 από την Πολιτική Επιτροπή

Την Πέμπτη, περί τα 150 μέλη της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με αναφορά σε όλες τις τάσεις της ΝΔ, μηδέ εξαιρουμένου και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον συνδικαλιστικό χώρο, συγκεντρώθηκαν σε πολυχώρο έναντι της ΑΣΟΕΕ και στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν τονίζουν μεταξύ άλλων πως «μοναδικός γνώμονας και κριτήριο είναι το συμφέρον και το μέλλον της παράταξής μας».

Οι κυριότεροι εσωκομματικοί παίκτες τηρούν διακριτικές αποστάσεις από την αναταραχή των τελευταίων ημερών, κινούμενοι συνειδητά σε μία κατεύθυνση καταλλαγής εξαιτίας της κρισιμότητας των εθνικών υποθέσεων.

Ενωτική λογική

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα μιλήσει το μεσημέρι της Κυριακής, θα κινηθεί σε ενωτική λογική προκρίνοντας την συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, προκειμένου να επανέλθει η ΝΔ το συντομότερο δυνατό στα κυβερνητικά έδρανα, εκδιώκοντας την άκρως επικίνδυνη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως θα πει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τα τεράστια περιθώρια που έχει η χώρα να επανέλθει στον ενάρετο δρόμο της ανάκαμψης αλλά και στο προ-ΣΥΡΙΖΑ διεθνές της status qvo και αναμένεται να επιτεθεί με δριμύτητα στην ομάδα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, που όπως θα τονίσει, υποβαθμίζει καθημερινά την χώρα σε όλους τους τομείς.

«Οχι στα… κουκιά»

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αποφάσισε τελικώς να μην τοποθετηθεί από του βήματος του Συνεδρίου, παραμένει αποστασιοποιημένος από «τη μάχη των κουκιών», όπως λένε στενοί του συνεργάτες, ωστόσο επισημαίνει σε τακτικούς του συνομιλητές τις στρατηγικές αστοχίες της νέας ηγεσίας σε ζητήματα προπαρασκευής του Συνεδρίου, αλλά και σε θέματα καθημερινής πολιτικής διαχείρισης.

The post Κλίνατε επί… Κέντρου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα