Βυζαντινός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας

Μετά από την πρώτη ξενάγηση στο Βυζαντινό μουσείο, η «Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής», συνεχίζει το Σάββατο 24 Μαΐου τον κύκλο των ξεναγήσεων στα βυζαντινά μνημεία με ξενάγηση στη Ρώσικη εκκλησία, στην εκκλησία της Καπνικαρέας και στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. (Η ξενάγηση θα γίνει Σάββατο διότι την Κυριακή λειτουργούν οι ναοί).

Η ξενάγηση θα βοηθήσει σημαντικά στην καλλίτερη κατανόηση των σεμιναρίων της βυζαντινής ιστορίας, που γίνονται τώρα στο σεμινάριο

της Βούλας και θα ακολουθήσουν και στο σεμινάριο της Αγίας Παρασκευής. Φυσικά είναι ελεύθερη για όποιον φίλο ή φίλη θέλει να συμμετέχει.

Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Ρωσική Εκκλησία, ναό αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα. Κατά τη βυζαντινή εποχή, επί αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας (797 - 802 μ.Χ.), θεμελιώθηκε επί του βαλανείου μικρό χριστιανικό ναΰδριο, ενώ στα μέσα του 11ου μ.Χ. αιώνα στο χώρο ιδρύθηκε γυναικεία μονή, η μονή της "Παναγίας Σωτήρας του Λυκοδήμου". Τότε κτίστηκε και ο ναός της Ρώσικης εκκλησίας, βυζντινός σταυροειδής οκτάγωνος. Ο ναός έχει και κατακόμβεςο οποίος αποτελούσε το καθολικό της μονής.

Την Καπνικαρέα ή Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας ονομάζεται μικρή, βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός».Ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός του ναού είναι σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος. Έχει κτιστεί τον 11ο αιώνα στη θέση παλαιότερης εκκλησίας την οποία είχε αναγείρει η Ευδοκία, Αθηναία σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδόσιου του Μικρού.

Την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Πλατεία Κλαυθμώνος, που χρονολογείται από τα μέσα του 11ου αιώνα. Ο ναός είναι ναός δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος. Στην είσοδο του ναού υπάρχει επιγραφή, η οποία αναφέρει σαν χρονολογία ίδρυσης το 1049 ή το 1065 μ.Χ και σαν ιδρυτή, το Νικόλαο Καλόμαλο, που ήταν Σπαθαροκανδιδάτος (βυζαντινός αξιωματούχος)

Την ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου και η συμμετοχή είναι ελεύθερη

Συνάντηση 10 πμ στο σταθμό Μετρό Ακρόπολης.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) ή στο

email ena[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα