Βρυχηθμοί Πούτιν για να «ακούει» η Τουρκία και προσέγγιση με τη συριακή αντιπολίτευση

«Σας διατάσσω να ενεργείτε με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Οποιοσδήποτε στόχος απειλήσει ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή υποδομές μας στο έδαφος της Συρίας πρέπει να καταστρέφεται αμέσως», ήταν τα λόγια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του σε στρατιωτικούς κατά την ετήσια του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι δηλώσεις αυτές του Πούτιν, εκτός από τους τζιχαντιστές, έχουν ως αποδέκτη και την Τουρκία, δείχνοντας ότι πλέον η Ρωσία δεν θα μείνει στα λόγια εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή

προς τον ρωσικό στρατό που σταθμεύει στη Συρία.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα», δείχνοντας πρόθεση να πέσουν οι τόνοι, όμως από την άλλη ακολούθησε και αυτός την τακτική Ερντογάν λέγοντας ότι «η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», θέλοντας να δηλώσει τη δυναμική της τουρκικής πολιτικής.

Ένα ακόμα σημείο πάντως στην ομιλία του προέδρου Πούτιν, ήταν η προσέγγειση με την αντικαθεστωτική συριακή οργάνωση Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που είναι εναντίον του Άσαντ και ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με όπλα και εκπαίδευση.

«Τον υποστηρίζουμε από αέρος, όπως υποστηρίζουμε και τον συριακό στρατό, τους παρέχουμε όπλα, πυρομαχικά και υλική υποστήριξη», είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι «Οι αεροπορικές μας δυνάμεις στη Συρία βοηθούν στη συνένωση των προσπαθειών του κυβερνητικού στρατού και του FSA. Σήμερα, πολλές μονάδες του FSA, που αριθμούν περισσότερους από 5.000 άνδρες, εμπλέκονται σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών, μαζί με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Χαλεπίου και Ράκας».

Το τελευταίο που είπε ο πρόεδρος Πούτιν, αποκαλύπτει σε όλη του την έκταση το σχέδιο για να υπάρξει πολιτική επίλυση του συριακού εμφυλίου, μετά την εκδίωξη από τη Συρία των τζιχαντιστών, ίσως με μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η πλευρά Άσαντ, όσο και στελέχη του FSA, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή, σε μια περιοχή όπου η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία της και τις καλές της σχέσεις, καθώς εκεί έχει και τις μοναδικές της βάσεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα