Βρέθηκε το «ένοχο» για την παιδική λευχαιμία γονίδιο

Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες, καθώς βρήκαν τη μετάλλαξη ενός γονιδίου που βοηθά στην ανάπτυξη της λευχαιμίας σε ένα μωρό ήδη από τη στιγμή που βρίσκεται στη μήτρα της εγκύου μητέρας του.

Συγκρίνοντας και κάνοντας γενετική ανάλυση σε δείγματα αίματος και μυελού των οστών από δίδυμα παιδιά, οι ερευνητές βρήκαν και στους δύο δίδυμους ένα κοινό γονίδιο, το ETV6-RUNX1, που προκαλεί τη λευχαιμία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μελ Γκριβς του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής

Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) ανέλυσαν την πλήρη αλληλουχία των περίπου τριών δισ. «γραμμάτων» του γενετικού «αλφαβήτου» στους δίδυμους, προκειμένου να ρίξουν φως στη γενετική αιτία της νόσου.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στα παιδιά, ενώ είναι σπάνια στους ενήλικες. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αρκετά «ελαττωματικά» γονίδια που συνδέονται με την πάθηση, αλλά η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στη νόσο, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτό να ξεκαθαριστεί.

«Καταφέραμε να "διαβάσουμε" όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα σ.σ. των παιδιών. Μας αποκάλυψε για πρώτη φορά μια μετάλλαξη - κλειδί που ξεκινά την όλη διαδικασία της λευχαιμίας», δήλωσε ο Μελ Γκριβς.

Keywords
Τυχαία Θέματα