Βράβευση στην Ιταλία του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια»

Μία ακόμα διεθνής τιμητική διάκριση για το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια», το Ειδικό Βραβείο του Ιδρύματος Cutuli, θα απονεμηθεί στον δημιουργό του, δημοσιογράφο και διευθυντή της ERT World Νίκο Μεγγρέλη. Το βραβείο απονέμεται σήμερα στην Κατάνια της Σικελίας, από τον  πρόεδρο του Ιδρύματος Cutuli και διευθυντή της εφημερίδας «Corriere della Sera», Ferruccio de Bortoli. Στη τελετή θα παραβρεθεί και η υπουργός

Εσωτερικών της Ιταλικής κυβέρνησης, Anna Maria Cancellieri.

Το Ίδρυμα Cutuli δημιουργήθηκε το 2008 με τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημίων της Σικελίας και της εφημερίδας «Corriere della Sera» στη μνήμη της Ιταλίδας δημοσιογράφου Maria Grazia Cutuli που βρήκε τραγικό θάνατο στο Αφγανιστάν το 2001.

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια», που αναφέρεται στους θανάτους δημοσιογράφων στο Ιράκ και τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, έχει βραβευθεί με το «Χρυσό Panda» στο Φεστιβάλ του Σιτσουάν (Κίνα), με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Καζάν (Ρωσία), ενώ ήταν υποψήφιο για το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του «Αλ Τζαζίρα». Στην Ελλάδα, τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Χαλκίδας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ακαδημίας Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η ταινία έχει προβληθεί σε πολλές πόλεις του πλανήτη (Λονδίνο, Μόσχα, Μαδρίτη, Μπιλμπάο, Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, Βίγκο, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Σκόπια, Βελιγράδι, Νοβισαντ, Τίρανα, Ντόχα, Αλγέρι, Μόσχα, Καζάν, Κωσταντινούπολη, Λευκωσία κ.α). Στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, έχει προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, τη Χίο, το Ηράκλειο, τον Βάμο, την Ηλιούπολη κ.α.

Δύο από τους ξένους δημοσιογράφους του ντοκιμαντέρ δυστυχώς δεν υπάρχουν πια στη ζωή…

Keywords
Τυχαία Θέματα