Βουλγαρία: έκρηξη παλιών πυρομαχικών με επτά τραυματίες

Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε αποθήκη παλιών πυρομαχικών στην περιοχή της πόλης Γιάμπολ στην ανατολική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να τραυματιστούν, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Η πρώτη έκρηξη, κατά την οποία δύο εργάτες υπέστησαν βαριά τραύματα στο κεφάλι και τον θώρακα, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν ελαφρότερα και υπέστησαν εγκαύματα, σημειώθηκε στις δύο το μεσημέρι στην αποθήκη της ιδιωτικής εταιρίας Bereta Trading που είχε αναλάβει την αχρήστευση οβίδων

και άλλων απαρχαιωμένων πυρομαχικών κατόπιν σχετικής ανάθεσης του υπουργείου Άμυνας. Η αποθήκη, στην οποία εργάζονται 20 άτομα εκκενώθηκε.

Δύο ώρες αργότερα, στη φλεγόμενη αποθήκη σημειώθηκε τεράστια έκρηξη, το μέγεθος της οποίας κατατρομαγμένοι αυτόπτες μάρτυρες που έτυχε να περνάνε εκείνη την ώρα μέσω του σημαντικού οδικού κόμβου «Πετολάτσκατα», συγκρίνουν με έκρηξη πυρηνικής βόμβας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν καθώς στην πυριτιδαποθήκη υπήρχαν μόνο συμβατικά πυρομαχικά, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρίας Bereta, Ντεσισλάφ Ντόμπρεφ, ο οποίος δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα, ότι η εταιρία του τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σεβόταν όλα τα υποχρεωτικά πρότυπα και τους κανονισμούς, που απαγορεύουν τη συσσώρευση περισσότερων από 100 τόνων πυρομαχικών σε μια αποθήκη.

Έρευνες πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στο σημείο έσπευσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ και Άμυνας, Άνιου Άγκελοφ που θα αποφασίσουν για το ενδεχόμενο εκκένωσης διπλανών χωριών, κατόπιν εντολής του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πάντως, η κατάσταση εκτονώνεται επειδή το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών έχει ήδη «σκάσει», όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντόμπρεφ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος από τις εκρήξεις των οβίδων, που είχαν μεταφερθεί στην αποθήκη του Γιάμπολ από την αποθήκη στρατιωτικής ζώνης του χωριού Τσελοπέτσενε κοντά στη Σόφια.

πηγή:kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα