«Βόμβα» Σόιμπλε πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο

Μια δήλωση που έχει προκαλέσει αίσθηση έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα η κυπριακή Βουλή καλείται να υιοθετήσει την απόφαση-σοκ του Eurogroup για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν πρόθυμα να

σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Ωστόσο εκείνοι που δεν ήθελαν το bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για τη λύση αυτοίκαι εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα bail-in», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης».

Αναφερόμενος στην περίπτωση που το κυπριακό κοινοβούλιο απορρίψει το σχέδιο, «οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση», προβλέπει, ενώ παραδέχεται ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του ευρώ. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία», κατέληξε.

Αμφισβητεί τις δηλώσεις Σόιμπλε η κυπριακή κυβέρνηση

«Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Β. Σόϊμπλε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι σοφότερες των σκέψεων στη Βουλή, τονίζοντας ότι αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με το Eurogroup, «τότε τα χειρότερα έπονται, ενώ εάν ψηφισθεί η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

Ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ρευστότητα και να λειτουργήσουν οι τράπεζες. Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων προστασίας των μικροκαταθετών.

Στην κυπριακή Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο...

Να ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας και παράλληλα να εγκρίνει το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων θα κληθεί να κάνει σήμερα (Δευτέρα) η κυπριακή Βουλή. Η εξαιρετικής σημασίας συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16:00 και οι ισορροπίες κρέμονται από μια κλωστή, καθώς υπάρχουν κόμματα αντίθετα με το νομοσχέδιο. Όπως και να έχει, η ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα της Κύπρου, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, πριν οι τράπεζες ανοίξουν την Τρίτη το πρωί, φοβούμενη ότι θα υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων. Σήμερα, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. οι τράπεζες είναι κλειστές.

Η στάση των κυπριακών κομμάτων

Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες, καθώς και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν απορρίψει το σχέδιο διάσωσης και αναμένεται να μην το ψηφίσουν. Επικριτικό εμφανίζεται και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματός του. ΔΗΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΗΣΥ διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του Κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις, προκειμένου να περάσει τα μέτρα. Εφόσον δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

«Κουρέμα», αλλά με ανταλλάγματα στους καταθέτες

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε σε διάγγελμά του ανταλλάγματα στους κύπριους καταθέτες, με στόχο να περιορίσει την κοινωνική οργή. «Η όποια απώλεια από το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι οριστική, αφού θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους πολίτες μετοχές των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το κυπριακό δημόσιο θα προσφέρει για δύο χρόνια τη μισή αξία των απωλειών σε ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα