Βίαια επεισόδια με ένα νεκρό μετά την κηδεία τεσσάρων κοπτών στο Κάιρο

Αιματηρά και βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εκατοντάδων Χριστιανών που ακολούθησαν μετά την κηδεία των τεσσάρων Χριστιανών οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Κουσούς, στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός άνθρωπου και των τραυματισμών άλλων είκοσι έξω από την μεγαλύτερη Κόπτικη εκκλησία του Καΐρου.

Οι τέσσερις άνδρες που κηδεύτηκαν στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου έχασαν της ζωή τους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη της Μουσουλμανικής

κοινότητας, η οποία είχε και αυτή ένα νεκρό.

Αιτία της αντιπαράθεσης ήταν κάποια σχέδια που ζωγράφισαν νεαροί χριστιανοί στον τοίχο ενός ισλαμικού ινστιτούτου.

Τα επεισόδια της Κυριακής ξεκίνησαν αφότου ακούστηκαν ριπές έξω από την Κόπτικη εκκλησία.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως οι πιστοί, οι οποίοι έβγαιναν από την εκκλησία φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ισλαμιστικής εξουσίας, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από αγνώστους. Εικόνες, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση, έδειχναν να υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού από δρόμο κοντά στον καθεδρικό ναό ενώ ακούγονταν εκρήξεις απροσδιόριστης προέλευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αυτοί που συμμετείχαν στις κηδείες προκάλεσαν κατά την έξοδό τους ζημιές σε αυτοκίνητα, «πράγμα που προκάλεσε συγκρούσεις με τους κατοίκους της συνοικίας».

Η τελετή όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συμμετάσχει, μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι τον υποστηρίζουν.

Τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών ακολουθούν μία σειρά περιστατικών θρησκευτικής βίας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, καθώς η ένταση μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η Αίγυπτος έχει πληθυσμό περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίος περίπου το 10% είναι Χριστιανοί. Η Κόπτικη μειονότητα παραπονιέται επί χρόνια για άνιση μεταχείριση σε βάρος της από την πλευρά των Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα