«Βέτο» των δικαστών στην παράταση της θητείας της Βασιλικής Θάνου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το σύνολο των δικαστικών ενώσεων της χώρας δηλώνουν αντίθετες στο ενδεχόμενο παράτασης των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, κάτι που εκ των πραγμάτων ακυρώνει την πρόθεση της Βασιλικής Θάνου νυν Προέδρου του Αρείου Πάγου να παραμείνει πέραν του ηλικιακού ορίου των 67 ετών, στην θέση της.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όπου με ανακοίνωση της προειδοποίησε για τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια νομοθετική αλλαγή για το σύνολο των εργαζόμενων. Παράλληλα οι υπόλοιπες

ενώσεις (ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ), με ανακοίνωση που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος επισημαίνουν πως μια τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος.

Δείτε την κοινή ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:

1. Την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2. Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

Η Βασιλική Θάνου δήλωσε θετική στην παράταση της θητείας της

Το εν λόγω ζήτημα, της παράτασης δηλαδή του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς το ανακίνησε η ίδια η κ. Θάνου θέτοντας το, στην συνάντηση που είχε η ηγεσία της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .

Καθώς στην εν λόγω συνάντηση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε»θετική» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κ. Θάνου έθεσε το ζήτημα ως κοινό προβληματισμό πολλών δικαστικών επιχειρηματολογώντας πως κάτι ανάλογο ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου δεν υπάρχει όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Ενώ επιπρόσθετα γνωστοποίησε ότι ανέφερε στον πρωθυπουργό, ότι ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει στους δικαστές να παραμείνουν στο σώμα πέραν της ηλικίας των 67 ετών, για λόγους προστασίας των ιδίων. Το αντίθετο δηλαδή η εθελούσια παραμονή δεν αντίκειται σύμφωνα με την κ. Θάνου στις συνταγματικές επιταγές και μπορεί να διευθετηθεί μέσω της νομοθετικής οδού.

Το άρθρο «Βέτο» των δικαστών στην παράταση της θητείας της Βασιλικής Θάνου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα