Τύμπανα πολέμου ηχούν σε Ρωσία και Τουρκία – «Θερμό» επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, ρωσικά πολεμικά σκάφη καταδίωξαν τουρκικό πλοίο


Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με το RT πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας μαζί με ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν τουρκικό εμπορικό πλοίο.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, αυτό παρεμπόδιζε τη διέλευση ενός «κομβόι» που μετέφερε δυο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα

με πληροφορίες λόγω της τεταμένης κατάστασης η ρωσική εταιρεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των δυο εξεδρών πιο κοντά στην Κριμαία. Ενώ οι δύο εξέδρες είχαν μετακινηθεί στη νέα θέση τους , ένα σκάφος υπό τουρκική σημαία μπήκε στη διαδρομή του ρωσικού κομβόι.

» Ενεργώντας κατά παράβαση των κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων και κατά τις γενικά αποδεκτές συμβάσεις της πλοήγησης , το τουρκικό σκάφος απέτυχε να περάσει εκτός πορείας της νηοπομπής . Πλησίασε εγκάρσια και προσπάθησε να σταματήσει την πορεία της , δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για μια σύγκρουση » δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου τηρούσε σιγή ασυρμάτου παρά τα αιτήματα από τα ρωσικά πλοία να απομακρυνθεί.

Το νέο επεισόδιο έρχεται μόλις ένα 24ωρο απ” τη “ναυμαχία” ρωσικού αντιτορπιλικού με αλιευτικό τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Λήμνου στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ψαράδες δεν ανταποκρίθηκαν στα σήματα του ρωσικού πλοίου να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα το ρωσικό πολεμικό πλοίο να ρίξει προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντας το τουρκικό σκάφος να αλλάξει πορεία.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα αλλά, όπως τόνισε, «η υπομονή μας έχει και ένα όριο».

«Το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική», είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

Πληροφορίες από RT

Keywords
Τυχαία Θέματα