Τσίπρας: Τελειώνουμε το κύκλωμα διαπλοκής – Οχι στην καπηλεία λαϊκών αγώνων από δήθεν αντιεξουσιαστές (βίντεο)

Η κρίση, η διαπλοκή, η τρομοκρατία και το προσφυγικό κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον αγώνα που δίνει σήμερα η χώρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή νεοφιλελεύθερων μοντέλων, ακραίων και αναποτελεσματικών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για έναν

αγώνα “ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή που έχει βασική ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων”.

Τον αγώνα αυτό, τόνισε ο κ. Τσίπρας “δεν πρέπει επουδενί σήμερα να επιτρέψουμε κάποιοι αυτόκλητοι δήθεν σωτήρες να τον καπηλευτούν. Δυνάμεις που πάντοτε απουσίαζαν από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και αργότερα τάχα στο όνομα του λαού αλλά πάντα ερήμην του, αδιαφορώντας για τη Δημοκρατία, για την ανθρώπινη ζωή καμώνονται δήθεν τους υπερασπιστές του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε όμως κανείς θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την απόλυτη εξουσία, την εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτόν τον αγώνα τις κατακτήσεις και τους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος δεν πρέπει να αφήσουμε να τους καπηλευθεί κανένας ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες, δήθεν αντιεξουσιαστές ή να τους λοιδορήσουν οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας”.

Αναφερόμενος στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και προθέσεις υπονομευμένες, όμως, διαβεβαίωσε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα, σημείωσε, να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η λαϊκή προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Στόχος, όπως είπε, είναι να αλλάξει εκ βάθρων ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που έχει ισχυρές ρίζες και βασίζεται σε συμφέροντα, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, “ώστε να βγει επιτέλους η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών, μέσα από μία σταθερή αλλά βιώσιμη ανάπτυξη”.

Το κύκλωμα διαπλοκής

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κύκλωμα διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που μαίνεται, όπως τόνισε, αυτή την περίοδο να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του και διαμήνυσε πως αυτή τη μάχη δεν θα την κερδίσει.

“Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους, να τελειώσουμε με ένα σύστημα οικονομικής εξουσίας που βγήκε εκτός ελέγχου και έφερε την κοινωνία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νέες γενιές και στη δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αυτή πρέπει να προχωρήσει μέσα από ευρύτατο διάλογο. Σημείωσε, δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών ιδανικών, στην ελεύθερη ερευνητική σκέψη, στην επιστημονική δημιουργία. Απορρίπτουμε τον αυταρχισμό, τον κατακερματισμό, την αποσπασματική συγκρότηση των σπουδών, πρόσθεσε.

Η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε διαβατήριο, ούτε χρώμα

Ειδική μνεία, έκανε ο πρωθυπουργός και στο προσφυγικό και την τρομοκρατία, σημειώνοντας πως “για εμάς η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε διαβατήριο ούτε χρώμα. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλούν οι προσφυγικές ροές από τη Συρία και εμπόλεμες περιοχές”.

Το τρομοκρατικό δολοφονικό χτύπημα στη Γαλλία μας επιβάλλει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να αποτιμήσουμε τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Ευρώπη, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως “η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει μόνο εάν η ίδια η Ευρώπη επιλέξει τη συντηρητική αναδίπλωση στα κλειστά σύνορα, τους υψωμένους φράχτες”. Τόνισε, δε, την αναγκαιότητα να απομονωθούν οι ακραίες και ρατσιστικές φωνές.

Κατέληξε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι “το σύνθημα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” παραμένει επίκαιρο και αποτελεί στοίχημα που η κυβέρνηση αυτή θέλει να κερδίσει και θα κερδίσει”, ώστε να υλοποιήσουμε, όπως είπε, το όραμά μας για οριστική απαλλαγή από την κοινωνική αδικία, για την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας, για την εμβάθυνση Δημοκρατίας, για τη διαφύλαξη της κοινωνικής μας συνοχής.

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα