Τσίπρας: Παραμείναμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε

«Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα, αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω, ούτε που πάλεψα όσο κανείς, προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που διάλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

κατά τη συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή.

Για άλλη μια φορά τόνισε ότι «η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ανέφερε πως «εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, η συμφωνία αυτή ήταν για εμάς μια αναγκαστική επιλογή».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το πραγματικό δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η χώρα στη 17ωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν το ‘’μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία’’ αλλά ‘’μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή’’, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία».

«Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας με νόημα προς την πλευρά της κας Κωνσταντοπούλου πως «προφανώς εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγείλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο περισσότερο θα μειωθεί., ούτε να φωνάξουμε ότι η επιλογή εξώθησης μίας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι κατάφωρα άδικη».

«Η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν της στιγμής. Δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη. Η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη. Ούτε αυτό ήταν το δίλημμα του δημοψηφίσματος, παρά το ότι το έθετε το σύνολο της αντιπολίτευσης και ξένοι παράγοντες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι και «το 62% του δημοψηφίσματος δεν σήμαινε “ναι” στη δραχμή». «Γι’ αυτούς τους λόγους οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Κάναμε επιλογή ευθύνης. Κάναμε ένα βήμα πίσω, βγαίνοντας όμως από τον λάκκο των λεόντων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ευθέως στο θέμα της κας Κωνσταντοπούλου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσω αυτό που μόνος μου ονομάτισα θεσμική δυσαρμονία. Η χώρα έχει και διαδικασίες συντεταγμένες. Προβλέπει δυνατότητες το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, είτε εντός Βουλής είτε στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή την ώρα η συζήτηση δεν βοηθά, γιατί είμαστε στο παρά πέντε μία κρίσιμης διαπραγμάτευσης».

Απαντώντας εν συνεχεία στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που είπε ότι το “πρώτη φορά αριστερά” θα γίνει σύντομα “τελευταία φορά αριστερά” είπε: «Σας άκουσα κύριε Μεϊμαράκη να μου ζητάτε από Δευτέρα να δώσω τέλος στο πολιτικό παράδοξο, προτρέποντάς με να πάω σε εκλογές. Μη λέτε από το βήμα της Βουλής τέτοια αιτήματα. Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Ανεξάρτητα από το αν αυτή η κυβέρνηση βρει τον βηματισμό της, η ευχή σας για τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί. Θέλετε, δεν θέλετε θα έχετε μπροστά σας την αριστερά να ανοίγει δρόμους σε όφελος του λαού».

Αναφερόμενος στην κριτική ότι έφερε χειρότερο μνημόνιο ο πρωθυπουργός έκανε σύγκριση με το mail Χαρδούβελη. «Η πέμπτη αξιολόγηση δεν προέβλεπε όσα πρότεινε ο Χαρδούβελης. Η πρόταση των δανειστών ήταν όσα προβλέπονταν στην Πέμπτη αξιολόγηση. Δηλαδή υψηλά πλεονάσματα. Εμείς έχουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αποφεύγοντας μέτρα 20 δισ. ευρώ ως το 2018, δηλαδή το 11% του ΑΕΠ», τόνισε και επεσήμανε ότι «αποφύγαμε οριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και πετύχαμε ευρωπαϊκές συνθήκες εργασίας, την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, να παραμείνει η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ο μηχανισμός να διέπεται από το ευρωπαϊκό και όχι το αγγλικό δίκαιο».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «στην παρούσα φάση η βασική μας υποχρέωση είναι να δώσουμε την μάχη για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς».

«Εντός της χώρας αυτό παίρνει τη μορφή της μάχης με την ολιγαρχία που μέχρι τώρα δεν πλήρωσε την κρίση. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής στο θέμα αυτό με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που δίνει γερό χτύπημα στις δυνάμεις της διαπλοκής. Από εδώ και στο εξής όποιος θέλει να εκπέμπει θα έχει όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Το ίδιο και με τα δημόσια έργα. Κάνουμε τα πρώτα βήματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων. Από τις 27 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου έγιναν πάνω από 9.000 έλεγχοι κυρίως σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα», υπογράμμισε θυμίζοντας ότι το σκάνδαλο της Αγροτικής, τα 28 ακίνητα της ΠΑΝΓΑΙΑ, τα θαλασσοδάνεια που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από τις 25 Ιανουαρίου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κάποιοι επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση». «Να μη δώσουμε το πάτημα σε όσους δεν έχουν άλλο στόχο παρά την τιμωρία του λαού μας. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας», είπε ο ίδιος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα