Τσακαλώτος: Συμφωνώ με τους δανειστές για τον ΦΠΑ στα νησιά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Εγώ δεν θα χρυσώσω το χάπι. Θα πω την πραγματική μου άποψη. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

«Ο τρόπος για να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά, δεν είναι μέσω του ΦΠΑ,

αλλά μέσω μιας σοβαρής αναπτυξιακής πολιτικής. Αν έχεις πολλούς συντελεστές, είναι πιο εύκολο να πατάξεις την φοροδιαφυγή. Είναι από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τους δανειστές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς» τόνισε ο επικεφαλής τους οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

«Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος» πρόσθεσε .

Τι είπε για τα μέτρα

Για τα μέτρα που ψηφίστηκαν υπογράμμισε: «Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε «Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».

«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά προέρχονται από τη «δύσκολη συμφωνία που κάναμε το καλοκαίρι».

Σε ότι αφορά την κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο κύκλο».

Παρακολουθήστε το βίντεο

Το απόσπασμα για τον ΦΠΑ

Το άρθρο Τσακαλώτος: Συμφωνώ με τους δανειστές για τον ΦΠΑ στα νησιά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα