Η ατζέντα του Πούτιν στην Αθήνα–Τι θα συζητήσει με τον Τσίπρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας με την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών έχει ως στόχο η σημερινή επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη σε δυτική χώρα του Ρώσου προέδρου, περίπου δυο χρόνια μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Πριν ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν

στην Αγία Πετρούπολη ψάχνοντας άλλες…θάλασσες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί χρηματοδότηση από τη Μόσχα. Οι Ρώσοι, ωστόσο, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας επαναπροσδιορίζονται και οι συζητήσεις των δύο ηγετών θα αφορούν στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Μάλιστα, η ρωσική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ ή και σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ (όπως, π.χ., η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα της εταιρείας) συγκεντρώνει πολλές πιθάνοτητες.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θέλει να στείλει μήνυμα στην Τουρκία, ότι οι σχέσεις της, με τη Μόσχα είναι πολύ καλές και πως στο πλευρό της βρίσκεται ένας ισχυρός σύμμαχος.

Επίσκεψη έπειτα από 10 χρόνια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τη χώρα μας ύστερα από 10 χρόνια (επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ήταν η τελευταία επίσκεψη) στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ατζέντα Ρώσου προέδρου και Έλληνα πρωθυπουργού

Στην ατζέντα των επαφών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα κυριαρχήσουν 1) η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), 2) η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο έρχεται πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση πρωθυπουργού και Ρώσου προέδρου (θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής) και οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

α) Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος,

β) Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία),

γ) Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων),

δ) για Επιστήμη και τεχνολογία
Τουρισμό

ε) Μετεωρολογία. Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων, όπως Enterprise Greece –Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων (π.χ., στη Μελίτη). Επίσης, καλοβλέπει τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, καθώς επίσης και για τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι δύο ηγέτες αναμφίβολα θα ασχοληθούν και με τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και το Ουκρανικό ζήτημα, όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

Ο κ.Πούτιν θα συνοδεύεται από εννέα υπουργούς και θα αφιχθεί στις 15:30 ενώ στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 19:25 ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και απο δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Ορος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο Β. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), ενώ θα αναχωρήσει για τη Μόσχα το απόγευμα του Σαββάτου.

Το άρθρο Η ατζέντα του Πούτιν στην Αθήνα–Τι θα συζητήσει με τον Τσίπρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα