Τρέχει να κλείσει μέτωπα…

Toυ Γιώργου Αυτιά

Τρέχει να κλείσει όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση ενόψει εξελίξεων. Στο προσφυγικό ζήτημα, όπως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Είναι ζήτημα επιβίωσης για την ίδια την Ευρώπη. Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού είναι να εργαστούν όλα τα κράτη-μέλη για

την υλοποίηση της πολιτικής που έχει αποφασιστεί και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές που μιλούν για φράχτες, κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου». Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ «κλειδί για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης, με εστίαση στα τουρκικά παράλια».

Σε ό,τι αφορά στο αγροτικό η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες να επανακαθορίσουν την στάση τους, μελετά τα αιτήματά τους και εκτιμά ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους τους και η παράκαμψη των φωνών αδιαλλαξίας, που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, ανοίγει την πόρτα της εκτόνωσης, καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις. Στην οικονομία και την διαπραγμάτευση, κατά την κυβέρνηση, «η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων». Με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, «η Τρόικα θα επιστρέψει πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση». Μάλιστα κορυφαίος υπουργός τόνιζε ότι «σχεδόν όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει το σταθερό βηματισμό της προς την έξοδο από την κρίση».

Η Ελλάδα κατά τους οικονομικούς υπουργούς είναι αποφασισμένη να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή. «Τηρούμε τη συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στα ραδιοτηλεοπτικά η κυβέρνηση τα έχει κάνει όμως θάλασσα! Επαναλαμβάνει μονότονα ότι «είναι αποφασισμένη να επιβάλλι τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να συγκρουστεί με την διαπλοκή και φυσικά να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Για τις προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας σήμερα ακολουθεί την ίδια τακτική. «Και η χώρα μας, όμως, από όλες σχεδόν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν υπάρχει θέμα δράσης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα των ελληνικών νησιών και το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιηθεί στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να κόψει τις ροές από την Τουρκία, γιατί αυτός είναι ο στόχος της επιχείρησης. Δεν είναι θέμα να επιτρέψει το ΝΑΤΟ, να δώσει σήμα για το πώς θα επιχειρήσουμε εμείς στον δικό μας χώρο, όσο να ανακόψει τις ροές από τα τουρκικά παράλια», επισημαίνεται από κυβερνητικά χείλη.
Όλα δείχνουν ότι έρχονται εξελίξεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα