Τρέχει η Κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

Σε τρία βασικά ερωτήματα αναμένεται να απαντά η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησή που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, από τους επικεφαλής της τρόικας, κυρίους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

από τον Νίκο Ρογκάκο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΔΝΤ ο Πόουλ Τόμσεν και το Ταμείο θα απαντούν για το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό και το τι μέλλει γενέσθαι

με τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο εργασιακό τοπίο. Θα γίνεται ρητή αναφορά ότι υπό τις τρέχουσες προβλέψεις θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όμως συνοδεύεται από την επισήμανση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015 και περιλαμβάνεται στο αδημοσίευτο κείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης των φετινών στόχων θα εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του υψηλού συντελεστή φορολογίας.

Το μνημόνιο αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη ως παράρτημα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας. Ωστόσο, τόσο η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ όσο και η τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας σειρά σεναρίων. Η μετάθεση γνωστοποιήθηκε με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, στην οποία δεν εξηγούνται οι λόγοι, παρά μόνο σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ειδοποίηση τις προσεχείς ημέρες. Η αναβολή προκάλεσε αίσθηση και δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις που συνέδεσαν την εξέλιξη αυτή με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και το ταξίδι-αστραπή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο κ. Ράις, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της και σημείωσε απλώς ότι «αφορούσε στην περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Ακολούθησε επιβεβαίωση και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Ράις εκτίμησε επίσης ότι η ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής δεν θα έχει επιπτώσεις στην ψήφιση μέτρων που εκκρεμούν. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Ερωτηθείς για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τον ανασχηματισμό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην αποστολή του Ταμείου που θα βρεθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο να μη μετέχει ο κ. Τόμσεν.

Πάντως, ο προσεχής Οκτώβριος καθίσταται μήνας-ορόσημο για σειρά μέτρων σε πολλά διαφορετικά μέτωπα:

- Υιοθέτηση της μεταρρύθμισης στο καθεστώς ΦΠΑ, η οποία αναμένεται να σημάνει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα
- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με ισχύ από 1ης-1-2015
- Θέσπιση νομοθεσίας «για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.»
- Επανεξέταση της αποδοτικότητας των πρόσφατων μέτρων για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Επιπλέον, νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται να αξιολογηθεί η απόδοση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο να εξαλειφθούν εξαιρέσεις, αν χρειαστεί, από το 2015. Επίσης, τον ίδιο μήνα θα μελετηθούν και τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, προκειμένου να κριθεί αν θα οριστεί επισήμως στόχος απολύσεων για το προσεχές έτος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα μας και για την περίοδο μετά τη λήξη του, καθώς ορίζει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν «έναν συγκεκριμένο κανόνα υπεραπόδοσης επί των εσόδων, που θα τεθεί σε ισχύ μετά την περίοδο του προγράμματος». Με βάση τον κανόνα αυτόν, θα συμφωνείται αν υπάρχει υπεραπόδοση και σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπονται παροχές την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται να αναγνωρίζει τη «σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και της εξωτερικής βιωσιμότητας» και να αποφαίνεται ότι «οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοικονομήσει 320 εκατ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και να προβεί σε «συμψηφιστικές ενέργειες» αν δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος.

Τρέχει η Κυβέρνηση για τις δύο υποδόσεις 1+1 δισ.

Χαρακτηριστικά ντέρμπι φαίνεται να λαμβάνει για μία ακόμα φορά η εκταμίευση των υποδόσεων του 1+1 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει τα «θερινά ρολά» της Βουλής πρακτικά σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν πρόκειται να περάσει κανένας νόμος και επομένως κανένα προαπαιτούμενο.

Στη συνέχεια βέβαια, η έναρξη των θερινών τμημάτων, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περάσει με μικρότερο αριθμό βουλευτών νόμους που εκτιμάται πως δύσκολα θα περνούσαν από το κοινοβούλιο σε πλήρη σύνθεση, όπως αυτόν για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η λήξη ήρθε πριν περάσει με νόμο η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών από το 19% στο 15% (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας προσπαθεί να εξισορροπήσει τις καταστάσεις με μείωση στο 17%, η οποία θα περνά από την τρόικα) και πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης. Πρόκειται για δύο βασικές εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί έως το τέλος Μαϊου για να έρθει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγου, δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θέσει το ζήτημα αποδέσμευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα είναι ακόμα στον αέρα και εκτός από αυτά που απαιτούν νομοθετική παρέμβαση δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε τα πιο απλά, όπως για παράδειγμα η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την ενσωμάτωση της συλλογής οφειλόμενων εισφορών από την Φορολογική Διοίκηση. Για τη δόση του Ιουλίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει θεωρητικά να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου για να έρθει η δόση τον Ιούλιο. Μικρή ΔΕΗ και νόμος για τα δάση συνιστούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις. Εκτιμάται όμως πως με την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής , η ψήφιση τέτοιων νόμων θα είναι διαχειρίσιμη.

Για να ψηφιστεί ο νόμος για τα δάση για παράδειγμα δεν θα χρειάζονται 151 βουλευτές. Θα αρκεί η πλειοψηφία επί των παρόντων σε ένα σύνολο 80-100 βουλευτών. Συν το ότι αν ένας βουλευτής κωλύεται, λόγω θέρους να παραστεί, μπορεί να αλλάζει από έναν συνάδελφό του, ο οποίος ενδεχομένως να μην κωλύεται και τόσο να ψηφίσει τον νόμο για τα δάση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σταθμίζοντας τις εξελίξεις, δίνουν ολοένα και περισσότερες πιθανότητες το 1+1 δισ. ευρώ να έρθει πακέτο στο τέλος Ιουλίου.

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ελλαδα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, μνημονιο, στουρναρας, βουλη, αθηνα, ΦΠΑ, μισθολογιο, ισχύ, ενφια, τροικα, συγκεκριμένο, αεπ, σημαίνει, δεη, εκκρεμότητες, ιουνίου, group, σοε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, βουλευτες, ειδικα μισθολογια, υιοθετηση, το θεμα, αεπ, θεμα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, ψωμι, εξαιρεσεις, απλα, εβδομαδες, γαλα, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, δωσει, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εξελιξη, επρεπε, ετος, ευθυγραμμιση, ιδιο, ειδοποιηση, κειμενο, λειτουργια, λεπτομερειες, ληξη, μειωση, νικο, οκτωβριος, παρισι, πεμπτη, πιθανοτητες, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σοε, τρια, τριτη, ισχύ, φαρμακα, φθινοπωρο, φορολογικη, φορα, group, εφαρμογη, χωρα, ιουνίου, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα