Τουρκία: Η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο για μεγαλύτερο έλεγχο στην δικαιοσύνη

Επέκταση στον έλεγχο επί της τουρκικής δικαιοσύνης από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνει το νέο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας.

Η νέα νομοθεσία, η οποία δέχεται επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των υψηλότερων δικαστικών θεσμών όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να διορισθούν σε αυτούς νέοι δικαστές.

Με τον τρόπο αυτό το Κόμμα Δικαιοσύνης

και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα μπορεί να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστών περιορίζοντας έτσι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εκτιμούν οι επικριτές του καθεστώτος, καθώς θα μπορεί να τοποθετεί δικαστές προσκείμενους σε αυτό.

Επίσης ο νέος νόμος επιτρέπει στους δικαστές να διατάσσουν έρευνες με βάση απλές και μόνο υποψίες, γεγονός που θα επιτείνει τον έλεγχο των αντιφρονούντων στο καθεστώς Ερντογάν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να «εξαγνίσει» το δικαστικό μηχανισμό από τα μέλη μιας θρησκευτικής αδελφότητας, της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε για να προκαλέσει την πτώση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα