Τον Οκτώβριο ο «Πράσινος Δακτύλιος»

Από την 1η Οκτωβρίου θα μπει σε λειτουργία ο «πράσινος δακτύλιος» στο κέντρο της Αθήνας. Με το νέο τύπου δακτύλιο, απαγορεύεται η κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στο κέντρο της πρωτεύουσας, και ταυτόχρονα περιορίζονται οι ρύποι στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Σε δύο απαγορεύσεις συνοψίζονται τα μέτρα του πράσινου δακτυλίου:

1. Στον μικρό δακτύλιο η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων θα είναι

ελεύθερη, εφόσον το όχημα είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα, ενώ ειδικά για τα υβριδικά θα επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών – ζυγών».

2. Στον μεγάλο δακτύλιο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 1990. Η παραπάνω απαγόρευση, για μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, θα εφαρμοστεί για τα παραπάνω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. (Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν περιλαμβάνει τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, τη λεωφόρο Κηφισού και τη λεωφόρο Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.)

Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1990 θα επικαιριοποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται στο κέντρο τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών. Τα οχήματα τα οποία πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα είναι εφοδιασμένα με ένα ειδικό πράσινο σήμα, ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση στην περιοχή που θα είναι σε ισχύ ο δακτύλιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα