Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο βοηθούν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς

Ήταν κοινό μυστικό ότι οι Βρετανοί μέσω των στρατιωτικών βάσεων του Ακρωτηρίου και Δεκελείας στην Κύπρο παρακολουθούσαν τις κινήσεις του συριακού στρατού και παρείχαν αφειδώς πληροφορίες στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Αλλά μεταξύ του κοινού μυστικού και του κοινολεκτούμενου υπάρχει μεγάλη διαφορά και έτσι η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε όταν η Sunday Times αποκάλυψε τη σχετική δράση.

Επίσημη διάψευση βέβαια δεν υπήρξε, αλλά βρετανική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Times ότι λόγω του δημοσιεύματος δημιουργείται ανησυχία ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μία γενικότερη ανάφλεξη. «Είναι ενοχλητικό», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ότι «κάποιος ανόητος στις μυστικές υπηρεσίες καυχήθηκε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βάσεις».

Με το ίδιο σκεπτικό η κυπριακή κυβέρνηση, φοβούμενη ανάλογες αντιδράσεις, φέρεται να έθεσε ζήτημα εάν η δραστηριότητα των βάσεων αυτών συνάδει ή όχι με τη συμφωνία εγκατάστασης και λειτουργίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Εξάλλου και κατά την περίοδο δράση των Βρετανών στον πόλεμο της Λιβύης κατά του Καντάφι, αυτός ήταν ο λόγος που οι συγκεκριμένες βάσεις –τυπικά τουλάχιστον- δεν ενεπλάκησαν στις εχθροπραξίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα