Το στρες μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί

«Καμπανάκι» επιστημόνων στις μητέρες με παιδιά ως 12 μηνών, καθώς αναφέρουν ότι το στρες μπορεί να είναι μεταδοτικό, με τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την πίεση που υφίσταται η μητέρα τους και να ανησυχούν.

Την ανακάλυψη αυτή έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόνια στο Σαν Φρανσίσκο, ύστερα από έρευνα με τη συμμετοχή 69 γυναικών, οι οποίες βρέθηκαν στα εργαστήρια των επιστημόνων μαζί με τα παιδιά τους και κλήθηκαν

να δώσουν μια σύντομη ομιλία διάρκειας 5 λεπτών, χωρίς τα παιδιά τους να βρίσκονται κοντά. Στο πλαίσιο της έρευνας, ορισμένες εξεταζόμενες δέχθηκαν την παρότρυνση του κοινού για να μιλήσουν, κάποιες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά, ενώ άλλες δεν είχαν καν κοινό και έπρεπε να μιλήσουν σε ένα άδειο δωμάτιο.

Στο τέλος της οι γυναίκες επέστρεψαν στα παιδιά τους και οι επιστήμονες μέτρησαν τον σφυγμό τους και τον σφυγμό των παιδιών. Αυτό που προέκυψε είναι ότι εκείνες που ένιωθαν άγχος και πίεση εξαιτίας της αρνητικής αντιμετώπισης παρουσίαζαν πιο έντονο σφυγμό, κάτι που παρατηρήθηκε και στα παιδιά τους όσο κάθονταν μαζί τους.

Μάλιστα, όσο πιο πιεσμένη ήταν η μητέρα, τόσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα και στο παιδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα