Το ΣτΕ αποφάσισε: Η Χριστιάνα Καλογήρου περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Η Χριστιάνα Καλογηρου ανακηρύχθηκε και επισήμως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή της, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δεχόταν την ένσταση κατοίκων της Μυτιλήνης.

Η κ. Καλογήρου είχε εκλεγεί

με τον συνδυασμό «Εμείς για το Αιγαίο». Ωστόσο, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, είχε κριθεί ότι υπήρχε κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπό της, γιατί είχε ασκήσει καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου μέσα σε διάστημα 18 μηνών, πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Στην απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ, σημειώνει ότι «η κρίση του Διοικητικού Εφετείου είναι εσφαλμένη, καθώς στα κωλύματα εκλογιμότητας του Ν. 3852/2010 δεν περιλαμβάνεται κώλυμα λόγω κατοχής θέσης Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε και άλλη αίτηση κατά της ανακήρυξης του Ευστράτιου Κύτελη ως αντιπεριφερειάρχη της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου με τον ίδιο συνδυασμό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν συνέτρεχε στο πρόσωπό του κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή είχε ασκήσει καθήκοντα διευθυντή νομαρχιακής μονάδας υγείας Μυτιλήνης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Υπενθυμίζεται, ότι προχθές ο κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης είχε αναλάβει τη θέση του περιφερειάρχη στο βόρειο Αιγαίο, εωσότου τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ για την κα Καλογήρου, σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρου Σπυρίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα