Το Σεπτέμβρη η «ώρα της κρίσης» για την Αθήνα

Προσωρινή χαρακτηρίζει την ευφορία στην Ελλάδα μετά την εξασφάλιση της δόσης 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Reuters. «Η ώρα της κρίσης για την Αθήνα θα έρθει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-2016», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μάλιστα, οι πιθανότητες για νέα μέτρα λιτότητας αυξάνονται, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέα πολιτική κρίση.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτή την κατάσταση, θα χρειαστεί και πάλι μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, προτού καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Την περασμένη Δευτέρα, οι πιστωτές ενέκριναν τη δόση των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποτρέπει τη χρεοκοπία και τη κρατά στη ζωή μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, μόνο αν η κυβέρνηση Σαμαρά καταφέρει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», σημειώνει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, «η κατάσταση θα γίνει σίγουρα πιο δύσκολη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο», σχολιάζει ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.

«Κλωτσάνε το πρόβλημα προς το μέλλον εδώ και μήνες. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την παρωδία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι "ουτοπικό" το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα», προσθέτει.

«Η ευελιξία για την εισαγωγή νέων μέτρων λιτότητας, θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα για την κυβέρνηση, δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία και την αγορά εργασίας», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος.

Keywords
Τυχαία Θέματα